USD
НБУ
39.62
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.25
Втрати орків: 4 8 5 4 3 0 (+1400)
USD
НБУ
39.62
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.25

Угорщина відправила в ЄС документ із претензіями до України: Вимагає повернути права нацменшині, - ЗМІ

Зокрема, Будапешт вимагає відновити права, що гарантують вільне використання угорської мови в Україні
ЄС - Угорщина
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Угорщина розіслала членам Європейського союзу документ, у якому виклала претензії до України, що ґрунтуються на вимозі повернути права своїй нацменшині. Про це з посиланням на документ повідомляє "Радіо Свобода".

У документі зазначено, що захист національних меншин є одним із пріоритетів, зазначених у переговорній рамці щодо вступу України до Європейського союзу, а тому Угорщина вимагає відновлення прав національних меншин угорської громади в Україні на той самий рівень, який був до 2015 року.

Як пише видання, Угорщина вимагає відновити права, що гарантують вільне використання угорської мови в Україні та відновити право на політичне представництво на регіональному та національному рівнях.

"Всупереч попереднім обіцянкам, потреби представників угорської спільноти в Україні були проігноровані, наприклад, у разі визначення предметів, які повинні викладатися українською мовою в школах угорської меншини", - йдеться в заяві.

Крім того, Угорщину не влаштовує, що в угорської громади немає свого делегата у Верховній Раді.

"Угорщина просить, щоб угорській громаді було надано право на політичне представництво, і в цьому контексті було дозволено використання національної мови під час виборчих кампаній, референдумів і в суспільному житті, як це було раніше", - йдеться в листі.

Новини за темою: Угорщина претендуватиме на Закарпаття, якщо Україна впаде внаслідок війни, - угорський депутат

Варто зазначити, що Україна поки що не коментувала документ Угорщини, однак "Радіо Свобода" стверджує, що вимоги Будапешта можуть стати значною перешкодою для подальшої інтеграції України в ЄС.

Зазначимо, що такі вимоги раніше озвучував міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто на спільному з українським колегою Дмитром Кулебою та керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком брифінгу за підсумками переговорів в Ужгороді.

"Починаючи з 2017 року, ухвалювали такі закони, які зменшували права угорської нацменшини. У грудні парламент ухвалив закон, який це зупинив. Але в нас прохання - може, це і занадто, і ви вважатимете що, я не ввічливий, - але ми просимо повернути угорській меншині всі ті права, які вона мала до 2015 року. Ми нічого більше не просимо", - сказав він.

За його словами, угорська сторона сформулювала прохання в 11 пунктах: зокрема, відновлення статусу національної школи, можливості складати атестат зрілості угорською мовою і користуватися угорською у сфері суспільного життя.

Читайте також:
Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот
Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен
ЄС ухвалив план України для Ukraine Facility ЄС ухвалив план України для Ukraine Facility