USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35
Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

Угорщина відправила в ЄС документ із претензіями до України: Вимагає повернути права нацменшині, - ЗМІ

Зокрема, Будапешт вимагає відновити права, що гарантують вільне використання угорської мови в Україні
ЄС - Угорщина
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Угорщина розіслала членам Європейського союзу документ, у якому виклала претензії до України, що ґрунтуються на вимозі повернути права своїй нацменшині. Про це з посиланням на документ повідомляє "Радіо Свобода".

У документі зазначено, що захист національних меншин є одним із пріоритетів, зазначених у переговорній рамці щодо вступу України до Європейського союзу, а тому Угорщина вимагає відновлення прав національних меншин угорської громади в Україні на той самий рівень, який був до 2015 року.

Як пише видання, Угорщина вимагає відновити права, що гарантують вільне використання угорської мови в Україні та відновити право на політичне представництво на регіональному та національному рівнях.

"Всупереч попереднім обіцянкам, потреби представників угорської спільноти в Україні були проігноровані, наприклад, у разі визначення предметів, які повинні викладатися українською мовою в школах угорської меншини", - йдеться в заяві.

Крім того, Угорщину не влаштовує, що в угорської громади немає свого делегата у Верховній Раді.

"Угорщина просить, щоб угорській громаді було надано право на політичне представництво, і в цьому контексті було дозволено використання національної мови під час виборчих кампаній, референдумів і в суспільному житті, як це було раніше", - йдеться в листі.

Новини за темою: Угорщина претендуватиме на Закарпаття, якщо Україна впаде внаслідок війни, - угорський депутат

Варто зазначити, що Україна поки що не коментувала документ Угорщини, однак "Радіо Свобода" стверджує, що вимоги Будапешта можуть стати значною перешкодою для подальшої інтеграції України в ЄС.

Зазначимо, що такі вимоги раніше озвучував міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто на спільному з українським колегою Дмитром Кулебою та керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком брифінгу за підсумками переговорів в Ужгороді.

"Починаючи з 2017 року, ухвалювали такі закони, які зменшували права угорської нацменшини. У грудні парламент ухвалив закон, який це зупинив. Але в нас прохання - може, це і занадто, і ви вважатимете що, я не ввічливий, - але ми просимо повернути угорській меншині всі ті права, які вона мала до 2015 року. Ми нічого більше не просимо", - сказав він.

За його словами, угорська сторона сформулювала прохання в 11 пунктах: зокрема, відновлення статусу національної школи, можливості складати атестат зрілості угорською мовою і користуватися угорською у сфері суспільного життя.

Читайте також:
43% українців отримують пенсії менші за 100 доларів 43% українців отримують пенсії менші за 100 доларів
Для роботи моніторингових місій МАГАТЕ на українських АЕС Єврокомісія надає три мільйони євро Для роботи моніторингових місій МАГАТЕ на українських АЕС Єврокомісія надає три мільйони євро
Вакцини не існує: В Україні вже померло 11 людей від гарячки Західного Нілу Вакцини не існує: В Україні вже померло 11 людей від гарячки Західного Нілу
ЄС покарав Іран за постачання озброєння до РФ: Санкції запроваджено проти фізичних та юридичних осіб ЄС покарав Іран за постачання озброєння до РФ: Санкції запроваджено проти фізичних та юридичних осіб