USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

НБУ вважає за потрібне розглянути можливість додаткового оподаткування некритичного імпорту

Ніколайчук вважає, що високий торговельний дефіцит в умовах воєнного стану є нормальною ситуацією з огляду на руйнування виробничих потужностей
Ніколайчук
Ніколайчук
Джерело: відкриті джерела

В умовах ризику скорочення міжнародної підтримки, коштом якої фінансується високий зовнішньоторговельний дефіцит в умовах війни, варто розглянути можливості обмеження некритичного імпорту. А також чітко пріоритезувати видатки економіки й на які цілі вони йдуть, вважає заступник голови Національного банку України Сергій Ніколайчук.

Чиновник зауважив, що обмеження внутрішнього споживання шляхом ослаблення курсу нацвалюти в умовах воєнної економіки є контрпродуктивним методом. А в разі негативного сценарію, проблему розв'язати цим методом не вдасться.

"В умовах війни маємо чітко пріоритезувати видатки економіки, на які цілі вони йдуть. Робити це за допомогою курсової політики точно не вийде. Для цього потрібно використовувати фіскальні важелі, наприклад можна диференціювати митні тарифи. Як крайній захід – уводити певні обмеження на некритичний імпорт або досить обмежувальні мита на таку продукцію", – пояснює заступник голови НБУ.

Економіст зазначає, що високий торговельний дефіцит в умовах воєнного стану є нормальною ситуацією з огляду на руйнування виробничих потужностей, логістичні труднощі.

Відповідно ж – компенсацію продукції вітчизняних виробників імпортною, а також потреби в закупівлях для сил оборони й відновлення.

Новини за темою: Уряд затвердив нову систему зарплат держслужбовців: Це дозволить зекономити 8 млрд гривень

"Такий дефіцит не становить загрози економіці країни, доки є можливість фінансувати його коштом міжнародної фіндопомоги. Однак у разі відсутності такої або суттєвого її скорочення забезпечення економіки імпортованою продукцією коштом міжнародних резервів буде доволі обмеженим. Відповідно ситуація вирішуватиметься внаслідок суттєвого скорочення споживання. Україна і в мирні часи проходила кілька разів через подібну корекцію, і зрозуміло, що в умовах війни ми докладатимемо всіх зусиль, щоб уникнути такого сценарію", – пояснив Ніколайчук необхідність додаткових заходів.

Проблеми торгового дефіциту

"На нашу думку, повернення обмежень щодо імпорту варто було б розглянути як один із заходів, щоб як скоригувати зовнішні торговельні баланси, так і посилити спроможність держави у фіскальній сфері, якщо такі обмеження реалізовувати коштом додаткового оподаткування некритичного імпорту", – сказав фахівець.

Щодо розв'язання проблеми високого торговельного дефіциту в середньостроковій перспективі, Ніколайчук назвав виходом налагодження нових логістичних маршрутів через:

  • розширення спроможності постачати експортну продукцію на зовнішні ринки;
  • налагодження виробництва всередині країни, "що, звісно, набагато простіше буде робити за зниження безпекових ризиків".

Міжнародні резерви НБУ зросли

Міжнародні резерви України станом на 1 січня 2024 року, за попередніми даними, становили 40 507,9 млрд доларів. 

"У грудні 2023 року резерви зросли на 4,4% порівняно з листопадом завдяки валютним надходженням від міжнародних партнерів, що перевищили чистий продаж валюти Національним банком та боргові виплати країни в іноземній валюті", – пояснили в Нацбанку.

Зазначається, що загалом динаміку резервів у грудні 2023 року визначала низка чинників.

Читайте також:
НБУ знизив облікову ставку до 13,5% НБУ знизив облікову ставку до 13,5%
Хотіла відкрити бізнес: У Дніпрі 19-річна жінка намагалася продати свого сина за мільйон гривень Хотіла відкрити бізнес: У Дніпрі 19-річна жінка намагалася продати свого сина за мільйон гривень
Європарламент схвалив продовження режиму безмитної торгівлі для України Європарламент схвалив продовження режиму безмитної торгівлі для України
Україна може втратити мільярд євро від нових обмежень торгівлі з боку ЄС, – експерт Україна може втратити мільярд євро від нових обмежень торгівлі з боку ЄС, – експерт