USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Військові можуть оскаржити рішення ВЛК: Що для цього потрібно?

Питання можна вирішити у досудовому порядку або безпосередньо через суд
ВЛК
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Якщо військовослужбовець вважає, що рішення комісії не відображає його реального стану здоров’я, він може оскаржити висновки військово-лікарської комісії (ВЛК). Варіантів оскарження є два, а саме – у досудовому порядку та через суд. Про це розповіли в Міністерстві охорони здоров’я.

У відомстві зазначили, що зазвичай позитивний результат можна отримати вже на етапі перегляду у досудовому порядку, тож краще почати з нього.

Що для цього необхідно?

  • Написати заяву/скаргу щодо непогодження з висновками ВЛК та проханням переглянути вказане рішення вищою ВЛК.
  • Долучити до заяви/скарги усі відповідні медичні документи, копію попереднього рішення ВЛК та копію військового квитка (посвідчення офіцера).

Заяву, медичні документи та копію постанови ВЛК необхідно або самостійно принести до вищої військово-лікарської комісії, або надіслати поштою цінним листом з повідомленням про вручення з описом вкладення на адресу відповідної ВЛК, пояснили в міністерстві.

"Військово-лікарська комісія за результатом розгляду переглядає оскаржувану постанову або може направити на повторний (контрольний) медичний огляд. Потім позивачу надають новий висновок про стан здоров’я, саме він тепер і буде братися до уваги. У спірних та складних випадках право на винесення остаточного рішення залишається за Центральною військово-лікарською комісією (ЦВЛК)", – йдеться у повідомленні.

Якщо оскарження в досудовому порядку не принесло позитивного результату – позивач може звернутися до суду.

"Слід зазначити, що суд не може скасувати рішення ВЛК за медичними показниками, адже це не входить в його компетенцію", – наголошують у відомстві.

При цьому суд може встановити порушення процедури проведення військово-лікарської комісії та на цій підставі скасувати таке рішення ВЛК.

Раніше ми повідомляли, що в Україні скорочують терміни проходження військово-лікарської комісії. Тепер у військовозобов'язаних є чотири дні на медогляд.

Читайте також:
Е-кабінет військовозобов’язаного запрацює з 18 травня: Хто може ним скористатись та для чого Е-кабінет військовозобов’язаного запрацює з 18 травня: Хто може ним скористатись та для чого
В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар
"Обмежено придатних" більше не буде: Що робити, якшо ви маєте такий статус
Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно? Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно?