USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Україні затвердили нові норми будівництва укриттів: Якими мають бути бомбосховища

Нові норми набудуть чинності з 1 листопада цього року
укриття
Джерело: відкриті джерела

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури затвердило нові будівельні норми (ДБН) щодо споруд цивільного захисту. Вони набувають чинності з 1 листопада 2023 року, повідомляється на Facebook-сторінці відомства.

Цей документ встановлює чіткі вимоги до проєктування та будівництва нових захисних споруд, а також реконструкції та капітального ремонту наявних.

Згідно з новими нормами, у житлових і громадських спорудах, зокрема школах, садочках і лікарнях, мають будуватися захисні укриття та споруди подвійного призначення, призначені для захисту населення від небезпек, що можуть виникнути внаслідок надзвичайних ситуацій, воєнних (бойових) дій або терористичних актів.

Затверджений проєкт ДБН передбачає, що всі захисні споруди мають бути обладнані пандусами для людей з інвалідністю. У разі неможливості облаштування пандуса рекомендується використовувати підйомні пристрої та механізми.

Також там мають бути облаштовані системи візуальної та тактильної навігації, контрастне маркування на сходах і порогах.

Під час будівництва нового укриття обов'язковим є облаштування щонайменше одного туалету, який розрахований на людей на візках. Таке приміщення має розраховуватися на кожні 200 осіб.

Протягом місяця нові норми буде зареєстровано в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва, а їхній контрольний примірник буде доступний у вільному безоплатному доступі для використання під час проєктування.

Нагадаємо, раніше в КМДА повідомили, що у київських школах та дитячих садках побудують нові укриття.

До речі, після масової перевірки укриттів стало відомо, що у Києві придатними є менше ніж 10% всіх бомбосховищ, а не 60%, як випливає з офіційної статистики. 

Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську