USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

В Україні запустили першу малу електростанцію

На черзі – запуск ще 100 малих електростанцій в інших областях
Мала електростанція
Джерело: відкриті джерела

В Ірпені встановили малу електростанцію. Вона, за словами голови комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрія Геруса, живитиме школи, лікарні, дитячі садки, міську раду, Пенсійний фонд і вишки мобільного зв’язку.

Він зазначив, що це перший в Україні проєкт розподіленої генерації. Наступна мала електростанція буде запущена в Чернігівській області, потім – у Сумській, Полтавській, Тернопільській та в інших.

Переваги малої електростанції

Для установки малої електростанції необхідно лише підготувати бетонний фундамент та підвести газові і електричні мережі. Щоб змонтувати мережу таких станцій в порівнянні з ТЕС, потребує усього кілька днів і для їх експлуатації не потрібно багато людей. 

Контейнерні електростанції живляться від природного газу, що зменшує вартість виробленого кіловата в порівнянні з дизельним пальним. Їх розташовують на невеликій відстані від споживача, забезпечуючи електроенергією об’єкти комунальної інфраструктури, бюджетні установи, організації та окремі будинки. Крім того, на відміну від дизельних генераторів, вони є постійним джерелом живлення і спроєктовані таким чином, щоб працювати у безперервному режимі.

Найголовніше

Малі електростанції менш вразливі при масованих ракетних атаках. Адже навіть при влучанні в одну станцію вивести з ладу цілу мережу буде неможливо, так як це відбувається на великих електростанціях і підстанціях.

"Якщо в нас буде багато (тобто десятки чи сотні) електростанцій у різних областях, то фактично пошкодити їх ракетними ударами чи атаками дронів буде неможливо. Їх буде надто багато, і ризики будуть занадто низькими, а результативність обстрілів буде ніякою", – зазначив Герус.

При цьому додав, що малі електростанції мають декілька мегаватів потужності. Однак якщо буде змонтовано десятки таких станцій – то їх потужність буде співмірною з потужністю споживання Київської області.

Що було раніше

Наприкінці 2022 року прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що по країні почалося розгортання мережі газотурбінних та газопоршневих мініелектростанцій.

"У нас є газотурбінні та газопоршневі станції українського виробництва. Щобільше, вони вже встановлені, зараз відновлюють їхню роботу. І хоча виробництво електроенергії на них коштує дорого, але вони дуже швидко розганяють потужність – до трьох хвилин", – додав він.

Прем’єр пояснив, що атомний блок розганяється три доби, а гаситься півтора місяця. Для підняття теплового блоку з холодного стану потрібно від 8 до 12 годин, а з гарячого стану – від 30 хвилин до 1,5 години.

Раніше Шмигаль заявляв, що для швидкого відновлення енергетики Україні потрібно 17 млрд доларів.



Читайте також:
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України