USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

У ЄС запустили новий контрольний показник для зрідженого газу, щоб уникнути стрибків цін

Після вторгнення РФ в Україну Євросоюз перейшов від трубопровідного газу до ЗПГ
газ, газові труби_1

Фото ілюстративне

Джерело: Уніан

У Європі з'явився новий орієнтир для зрідженого природного газу (ЗПГ), який, як сподіваються регулюючі органи, допоможе ринку позбутися різких стрибків цін, що спостерігалися минулого року, повідомляє Bloomberg.

Агентство Європейського Союзу зі співробітництва органів регулювання енергетики представило нову шкалу цін. За його даними, ЗПГ продається зі знижкою 9,57 євро за мегават-годину в порівнянні з контрактом на місяць вперед на хабі TTF.

Мета полягає в тому, щоб забезпечити велику прозорість витрат та допомогти захистити ринок ЗПГ від коливань цін, які обрушилися на ф'ючерсний ринок TTF минулого року, що призвело до різкого збільшення рахунків за електроенергію для споживачів. Після вторгнення Росії в Україну ЄС перейшов від трубопровідного газу до ЗПГ. Тим не менш залишаються питання щодо того, якою мірою трейдери будуть використовувати новий стандарт.

Оцінка ACER цін на ЗПГ складається із середньозваженої ціни щоденних спотових транзакцій ЗПГ та заснована на угодах, укладених та заявлених до постачання до Євросоюзу.

Новини за темою: Молдова через два роки планує отримати повну енергетичну незалежність від Росії

Агентство щодня публікує ціни на ЗПГ для Північно-Західної та Південної Європи, а з 8 березня – також єдину ціну на ЗПГ для ЄС. У п'ятницю, 31 березня, газ був оцінений у 38,27 євро за мегават-годину.

Intercontinental Exchange Inc. почала пропонувати європейські ф'ючерси на ЗПГ 5 грудня. Контракти – окремі для Північно-Західної та Південно-Західної Європи – ґрунтуються на оцінках цін від Spark Commodities. S&P Global Commodity Insights також публікує власні оцінки цін на ЗПГ у регіоні.

Ціни на нафту

У березні західні чиновники погодилися переглянути верхню межу ціни на нафту на рівні 60 доларів за барель, а Польща і країни Балтії неодноразово наполягали на тому, щоб вона була нижчою за 60 доларів за барель. Українські урядовці підтримують зниження верхньої межі, сподіваючись на подальше скорочення доходів Росії від продажу нафти.

Чиновники Міністерства фінансів США, які розробили план обмеження цін, заявили, що нинішня система обмеження цін в основному працює так, як і передбачалося. Вони стверджують, що план вже досягає своїх двох цілей: зберігає доступність російської нафти на світових ринках, водночас зменшуючи доходи Кремля від її продажу.

Теги: газ
Читайте також:
Подаємо позови до судів у США, Великій Британії та інших країнах, щоб ідентифікувати російські активи, – глава правління НАК Подаємо позови до судів у США, Великій Британії та інших країнах, щоб ідентифікувати російські активи, – глава правління НАК "Нафтогаз України"
"Нафтогаз" запустив нову свердловину, яку вважають однією з найбільш "урожайних"
Шмигаль розповів, чи продовжить Україна транзит російського газу до ЄС Шмигаль розповів, чи продовжить Україна транзит російського газу до ЄС
Сахалінське родовище газу в Україні майже виснажене, – керівник Сахалінське родовище газу в Україні майже виснажене, – керівник "Укрнафтобуріння"