USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

В Україні все частіше водіїв електросамокатів "ловлять" в нетверезому стані: Їм загрожує до 17 тис. гривень штрафу

Часто кермувальники не знають ПДР
самокат
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Станом на серпень 2024 року в судовому реєстрі зареєстровано 111 адміністративних та 22 кримінальні справи через ДТП з електросамокатами. Про це свідчать дані "Опендатаботу".

"Найбільшу кількість ДТП за участю самокатників було зафіксовано торік: 36 адміністративних та 10 кримінальних справ. Втім, рік до року таких проваджень лише більшає: цьогоріч вже відкрито більше кримінальних справ, аніж за весь 2021 рік. Від початку поточного року у судах вже розглядалося щонайменше 16 адміністративних та 3 кримінальні справи за участю самокатників", – йдеться в повідомленні.

Найчастіше у таких ДТП винні водії самокатів. Вони наїжджають на пішоходів чи пошкоджують майно. В таких випадках їх карають штрафом від 340 до 850 гривень.

Крім того, більшає кількість випадків, коли водіїв самокатів "ловлять" за кермом у нетверезому стані. Таких порушників можуть оштрафувати на 17 тисяч гривень та позбавити водійського посвідчення на рік.

"Проте кермувальники можуть не мати водійського посвідчення та просто не знати ПДР. Так, наприклад, кур’єр на електросамокаті, який поспішав на замовлення з 0,33 проміле, у суді доводив, що був тверезий, а самокат не є транспортним засобом. Втім, ці аргументи не допомогли уникнути штрафу у 17 тисяч гривень. Вилучити водійське посвідчення, як того вимагає закон, не змогли – у порушника його ніколи й не було", – зазначають в "Опендатаботі".

Перші справи проти самокатників

Нагадаємо, що перші справи проти самокатників в Україні з'явилися у 2023 році.

Найчастіше горе-"самокатники" отримували обвинувальні вироки за травмування пішоходів.

Наприклад, до одного року умовно було засуджено вінничанина, який у квітні 2022 року на орендованому самокаті травмував жінку, що переходила велосипедну доріжку та тротуар. Потерпіла отримала тілесні ушкодження середньої тяжкості, а винуватцю ДТП присудили відшкодувати жінці вартість лікування (понад 108 тисяч гривень) та понад 50 тисяч гривень моральної шкоди. Від більш серйозних наслідків порушника фактично врятував його вік – на момент аварії він ще був неповнолітнім.

Читайте також:
В Нідерландах Uber оштрафували на 324 млн доларів за передачу даних водіїв В Нідерландах Uber оштрафували на 324 млн доларів за передачу даних водіїв
Тільки за липень ресторанам нарахували 7,8 млн гривень штрафів за порушення правил використання касових апаратів Тільки за липень ресторанам нарахували 7,8 млн гривень штрафів за порушення правил використання касових апаратів
Суди у 88% справ скасували штрафи від ТЦК Суди у 88% справ скасували штрафи від ТЦК
Законопроєкт про угоду зі слідством відповідає світовій практиці, – Стефанішина Законопроєкт про угоду зі слідством відповідає світовій практиці, – Стефанішина