USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Тільки за липень ресторанам нарахували 7,8 млн гривень штрафів за порушення правил використання касових апаратів

У ВР кажуть, що одна з найгірших ситуацій із "тінню" спостерігається саме в ресторанному бізнесі
РРО/ПРРО
Джерело: відкриті джерела

За липень 2024 року українським ресторанам виписали штрафів на 7,8 млн гривень через порушення правил використання касових апаратів. Про це повідомив голова Комітету ВР з питань фінансів, податків та митної політики Данило Гетманцев.

"Ресторатори продовжують друкувати кілька чеків на день або не проводити розрахунки через РРО взагалі, працюючи "в чорну". Попри це з початку року виручка збільшилася на 42,6%. Збільшилися й податкові платежі. Хоча тільки в липні нараховано 7,8 млн гривень штрафних санкцій під час проведення 674 перевірок", – зазначив нардеп.

За словами Гетманцева, одна з найгірших ситуацій із "тінню" спостерігається саме в ресторанному бізнесі.

Голова Комітету ВР з питань фінансів, податків та митної політики звернувся до споживачів із проханням вимагати в закладах чеки РРО, оскільки, як він стверджує, це допомагає збирати гроші на армію.

Новини за темою: Рада має намір звільнити підозрюваних у корупції чиновників від покарання в обмін на штраф

Штрафи за відсутність касового апарату

Як відомо, усі фізичні особи-підприємці, які є платниками єдиного податку другої-четвертої груп, з 1 жовтня 2023 року мають використовувати РРО. Це реєстратори розрахункових операцій (РРО), а простіше кажучи – касові апарати.

Проте є ті категорії осіб, які можуть і не встановлювати РРО з 1 жовтня. До них належать:

  • ті, хто здійснює розрахунок на IBAN;
  • ті, хто приймає до оплати картки і надає послуги;
  • ті, чий бізнес зареєстрований у селах.

Втім, якщо ви все ж підпадаєте під ту категорію ФОП, що зобов'язані мати касові апарати. Інакше – штраф.

Щодо штрафів, то ухвалено рішення їх трохи зменшити. Відповідно до закону 3219-IX, за незастосування РРО встановлена санкція у 25% (якщо порушення зафіксовано вперше) та 50% (за подальше недотримання закону) від вартості товару. Раніше ці суми були набагато вищими – 100% та 150% відповідно. 

Єдиним органом, який уповноважений перевіряти встановлення касових апаратів, їхнє правильне обслуговування та закриття звітів, є Державна податкова інспекція. Кожен свідомий громадян може звернутися до податкової у разі ненадання йому чеку, і тоді має бути проведена відповідна перевірка.

Тут варто нагадати, що до 1 серпня минулого року були обмеження щодо перевірок підприємців. Пізніше перевірки відновилися, і за скаргу податкова може перевіряти таких осіб.

 

Читайте також:
Україна стала останньою у світі за народжуваністю і першою за смертністю, – дані звіту ЦРУ Україна стала останньою у світі за народжуваністю і першою за смертністю, – дані звіту ЦРУ
Україна планує оподатковувати посилки з міжнародних маркетплейсів. Як це вплине на держбюджет Україна планує оподатковувати посилки з міжнародних маркетплейсів. Як це вплине на держбюджет
У серпні інфляція в річному вимірі зросла до понад 7% У серпні інфляція в річному вимірі зросла до понад 7%
Блінкен оголосив про надання Україні 700 мільйонів доларів допомоги Блінкен оголосив про надання Україні 700 мільйонів доларів допомоги