USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Україні скасували блокери, що гальмували масове виробництво безпілотників, – Мінцифри

За останній рік виробництво дронів в Україні зросло в 100 разів
БПЛА_4

Навчання операторів БПЛА в Києві, 15 червня 2023 року 

 

Джерело: Уніан

Український уряд ухвалив низку постанов для пришвидшення розвитку ринку БпЛА. Цього тижня Міністерство оборони України за підтримки Міністерства цифрової трансформації затвердило наказ, який прибрав останній блокер, що гальмував розвиток ринку, повідомили в пресслужбі Мінцифри.

За останній рік виробництво дронів в Україні зросло в 100 разів.

"До кінця року випуск збільшиться в 120–140 разів. Загалом понад 60 зразків БпЛА мають контракти з державою. Минулого року їх було всього сім", – розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

У відомстві також додали, що виробники часто стикалися із зайвою бюрократією, витрачали багато часу та ресурсів на те, щоб запустити виробництво, отримати потрібні дозволи, ввести дрон в експлуатацію тощо.

Для дебюрократизації сфери торік при Кабміні створили Координаційний штаб, де мають максимально стимулювати й масштабувати розвиток виробництва БпЛА.

Спрощено списання БпЛА

Тож відтепер військове командування може за спрощеною процедурою списувати безпілотники, які були втрачені під час бойових дій. Раніше на це йшло від одного місяця до пів року. Зараз процедура триватиме два-три тижні. До того ж командири рот, батальйонів, бригад можуть списувати втрачені внаслідок бойових дій БпЛА вартістю до 1,5 млн грн без отримання погоджень від командування. Це дасть змогу швидше отримувати інформацію про потребу військових у дронах та ефективно розподіляти наявні ресурси.

Тож уряд звільнив від оподаткування з доходу фізичних осіб-волонтерів, які передають дрони та їхні комплектуючі й іншу гуманітарну допомогу для Сил безпеки та оборони. Це дасть змогу закуповувати більше необхідних для фронту БпЛА та комплектуючих до них.

Новини за темою: В Україні створений міжнародний Альянс оборонних індустрій

Ці зміни дають змогу виробникам БпЛА активніше розвиватися та масштабуватися. Раніше цей процес тривав роками. Це блокувало можливості для розвитку масового виробництва в Україні. На сьогодні вже 60 українських БпЛА пройшли процедуру введення в експлуатацію та вже отримують державні контракти. 

Тепер не потрібно отримувати додатковий дозвіл від СБУ та чекати 15 днів на отримання експертизи. Спрощення процедури прискорює ввезення, збірку та доставку цих комплектуючих на фронт.

Спрощення імпорту дронів із Польщі

На звернення України уряд Польщі запровадив загальний дозвіл на експорт БпЛА, зокрема Mavic. Це значно прискорює постачання безпілотників на фронт. Адже раніше неможливо було імпортувати БпЛА з Польщі без додаткового отримання документів від польської сторони. Це займало 30 днів.

Прибуток на іноземні комплектуючі був 1%, на власні товари та послуги – 30%. Така регуляція стримувала розвиток українських виробників, стимулювала їх до переїзду за кордон чи маніпуляцій з документами. Обмеження прибутковості дронів не давало змоги українському бізнесу розвиватися.

Держава підняла частку прибутку до 25%. Зі зміною законодавства виробники дронів зможуть заробляти більше й реінвестувати прибуток у подальше масштабування бізнесу.

Виробники БПЛА можуть приєднатися до "Дія.City"

Виробники можуть приєднатися до спеціального податкового та юридичного режиму "Дія.City" й отримати пільгове оподаткування: їх внесли до переліку компаній, які можуть бронювати працівників від призову. Уже розробили й затвердили новий порядок бронювання спеціалістів. Компанії, які відповідають вимогам, можуть бронювати до 50% своїх військовозобовʼязаних працівників. Одна з умов – резидентство в "Дія.City".

Скасували ПДВ і ввізне мито на БпЛА та комплектуючі

На час воєнного стану імпортерів звільняють від сплати ввізного мита та ПДВ на БпЛА й комплектуючі – матеріали, вузли, агрегати устаткування тощо.

Уряд також дав старт для розвитку ринку боєприпасів і бойових частин для безпілотників. Так, виробники отримали законодавчу базу, вимоги до боєприпасів та швидший доступ до експлуатації. Відтепер приватні компанії можуть легально виготовляти боєприпаси, а військові оперативно отримувати їх на фронті.

Що передувало?

Уряд України планує витратити 1,5 мільярда доларів на виробництво озброєння і техніки у 2024 році, що в сім разів більше, ніж минулого року. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час Форуму оборонних індустрій, передає CNN.

Видання пише, що збільшення було включено до бюджетного проєкту уряду на наступний рік. Ці плани виникли у зв'язку з тим, що Київ використовує ракети і безпілотники вітчизняного виробництва для завдання ударів по цілях у РФ, за межами лінії фронту.

Новини за темою: Україна стане новим центром виготовлення якісної військової продукції у Європі, - Шмигаль
Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням