USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

В Україні процвітає "бізнес" фіктивних шлюбів із жінками інвалідами, – ЗМІ

Здебільшого ділки просувають свої незаконні послуги в соцмережах. Вартість за фіктивний шлюб може сягати 7 тисяч доларів
шлюб
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

В Україні фіксується бум фіктивних шлюбів із жінками-інвалідами для отримання відстрочки від мобілізації та виїзду за кордон. Про це йдеться в розслідуванні NGL.media.

"Бізнес" фіктивних шлюбів користується тим, що такі послуги практично неможливо довести, проте правоохоронцям іноді вдається затримувати людей, які заробляють гроші на цьому, зазначають журналісти.

Через два роки війни ринок фіктивних шлюбів в Україні став легкодоступним. Видання без проблем знайшло учасників схем, які заробляють від 1500 до 7000 доларів за організацію шлюбів.

Як це відбувається?

Здебільшого для поширення таких послуг організатори фіктивних шлюбів використовують групи в соціальних мережах, зокрема, Facebook і Telegram. Як зазначається в матеріалі, більшість із них так і називаються "Фіктивний шлюб", "Фіктивний шлюб Одеса", "Знайомства Київ" тощо.

У групах періодично з'являються оголошення про пошук жінок з інвалідністю або, навпаки, шукають чоловіків, які хочуть виїхати за кордон за рахунок шлюбу.

Під час розслідування журналісти опублікували липові оголошення, в яких вказали різні запити як від жінок, так і від чоловіків. На один із чоловічих запитів відгукнулися десятки жінок з інвалідністю, готових, за їхніми словами, за дві-три тисячі доларів вийти заміж і разом перетнути кордон.

Однак у схему також набиваються посередники – "свахи", які шукають жінок з інвалідністю та чоловіків призовного віку, щоб з'єднати їх у шлюбі та заробити на цьому. Одним із посередників виявилася адміністратор чату трансгендерна жінка, яка називає себе Маргаритою Бєловою. Вона заявила, що готова продати посередницькі послуги за 11,5 тис. гривень. А от дівчині з інвалідністю довелося б заплатити 3000 євро.

Новини за темою: Від початку великої війни українські військові дистанційно уклали понад 3 тис. шлюбів

Однак на "ринку" фіктивних шлюбів таких посередників чимало. Журналісти поспілкувалися з кількома "свахами" і з'ясували, що вартість фіктивного шлюбу коливається в досить широкому діапазоні – 2000–7000 доларів. При цьому самі посередники працюють анонімно, використовуючи псевдоніми. Такі особи також можуть займатися оформленням документів.

Водночас зазначається, що нерідко схожі оголошення в Telegram публікують банальні шахраї, які обіцяють звільнення від мобілізації, швидкий шлюб, перетин кордону та будь-які послуги, на які є запит. Отримавши завдаток, вони просто зникають, а їхнім жертвам залишається хіба що тихо обурюватися, адже до поліції в таких випадках навряд чи звернешся – з очевидних причин.

Що говорить закон?

В українському законодавстві йдеться про те, що наявність близького родича з інвалідністю дає право звільнитися від військової служби або отримати відстрочку від мобілізації. Крім того, це також цілком легітимна причина для виїзду з країни.

Як раніше повідомляли в Мінсоцполітики, в Україні понад 3 млн громадян з інвалідністю, жінок не виділяють в окрему категорію. І теоретично військовозобов'язані члени сім'ї кожного з них мають законне право отримати відстрочку і за бажанням виїхати за кордон.

Однак із незаконними схемами періодично вдається боротися. Для цього поліція відкриває кримінальне провадження за статтею про незаконне переправлення осіб через державний кордон. Однак слідству ще треба довести, що саме перетин кордону був кінцевою метою в кожній такій історії, а це дуже непросто, пише NGL.media.

Нагадаємо, протягом першого півріччя 2023 року в Україні кількість зареєстрованих шлюбів скоротилася на 17% до відповідних показників минулого року.

Також ми писали, що невдовзі в Україні запустять послугу онлайн-шлюбу за допомогою відео в мобільному застосунку "Дія".

Читайте також:
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат
Відвідуваність застосунку Відвідуваність застосунку "Резерв+" в 50 разів більша, ніж ЦНАПІВ, - Міноборони
Міноборони запускає електронну чергу до ТЦК Міноборони запускає електронну чергу до ТЦК
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам