USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

В Україні презентували вітчизняний морський дрон Stalker 5.0 під різні завдання

Вартість одного екземпляра Stalker 5.0 сягає близько 60 тисяч євро
новий дрон_1
Новий морський дрон
Джерело: Думська

В Україні створили новий морський дрон Stalker 5.0 під різні завдання – від камікадзе до розвідки та логістики. Нову вітчизняну розробку показали в Одесі на форумі з безпеки у Чорноморському регіоні Black Sea Security Forum 2024, повідомляє "Думська".

"Вартість одного екземпляра Stalker 5.0 сягає близько 60 тисяч євро", – пише видання.

Які характеристики має дрон?

  • довжина близько п'яти метрів і ширина 1,2 метра;
  • має дальність ходу в 600 км;
  • у конфігурації камікадзе на борт можна встановити бойову частину масою 150 кг;
  • розганяється до 75 км/год, а крейсерська швидкість сягає 55 км/год;
  • оснащений системою відеозв'язку та управління на основі Starlink;
  • маса бойової частини у новому надводному дроні становить 150 км.

Разом з тим Stalker має спеціальний відсік в корпусі, який можна використовувати для транспортування провізії, необхідного спорядження тощо на острови чи ділянки узбережжя, де знаходяться українські Сили оборони.

До того ж дрон можна застосовувати для проведення розвідки й патрулювання узбережжя у морських чи річних прикордонних регіонах.

Варто додати, що зв’язок на управління платформи базується на Starlink.

Новини за темою: Sea Baby vs Magura V5: Чим відрізняються між собою українські морські дрони

Морські дрони в Україні

Додамо, що нині Сили оборони України мають на озброєнні низку різних надводних безпілотних платформ типу Sea Baby, Magura V5 тощо.

Дрони відіграють надзвичайно важливу роль передусім у знищенні Чорноморського флоту РФ. До того ж розробки постійно удосконалюють та тестують нові варіанти озброєння.

Раніше оператор морського дрона Sea Baby розповів, що влучив у Кримський міст улітку 2023 року, а армія морських дронів Sea Baby може обнулити цілий флот ворога.

А нещодавно командувач Сил безпілотних систем Збройних сил України Вадим Сухаревський заявив про альтернативу системі супутникового зв'язку Starlink для роботи безпілотних літальних апаратів в акваторії тимчасово окупованого Криму – таку знайшли. За словами командувача, невдовзі буде позитивний результат діалогу з цього приводу.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом