USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

В Україні посмертно засудили бійця ЗСУ "Барса", який віддав життя на фронті: Деталі історії

Військовослужбовець отримав термін у справі, яка тривала кілька років
Військовослужбовця ЗСУ Валерія Красняна, позивний
Джерело: Українська правда

Військовослужбовця ЗСУ Валерія Красняна (позивний "Барс") засудили до семи років ув'язнення за статтею про хуліганство і незаконне поводження зі зброєю. Про це пише "Українська правда".

Зазначається, що подія, за яку український захисник отримав термін, сталася 2016 року в його рідному селищі Глибока Чернівецької області. Валерію зателефонував односелець і повідомив про незаконне розкрадання буковинських лісів і бездіяльність правоохоронців.

Загалом, як розповідає дружина військового, Валерій очолював центр допомоги учасникам АТО в Чернівецькій області. Пізніше був радником губернатора у справах ветеранів.

"У нього телефон розривався. Люди вже переказували один одному: є проблеми – звертайся до "Барса". З різних приводів: лікування, навчання дітей загиблих бійців у вишах, пільгові дрова... Багато було скарг про розкрадання лісу... Він радив, куди потрібно йти. А коли потім йому говорили, що влада і правоохоронці не допомагають, що немає взагалі управи, одного разу не витримав, поїхав із побратимами", – каже вона.

Новини за темою: Військових можуть позбавляти премій лише у випадку правопорушень, пов’язаних зі службою, – постанова суду

Згідно з матеріалами справи, Краснян на Ford Mondeo "з хуліганських спонукань" зупинив Урал 5557 із причепом, "створивши аварійну обстановку на дорозі". Також ідеться про те, що було кілька пострілів у повітря, а потім Краснян намагався витягнути з кабіни водія, яким виявився депутат-самовисуванець Костянтин Лопуляк, якого на той час пов'язували з ВО "Свобода".

Один із пострілів, як стверджується, був "неконтрольований", коли Краснян намагався витягнути з кабіни водія. На місці інциденту слідчі виявили три гільзи калібру 9 мм, залишки крові, пороху та отвір у лобовому склі Урала.

В обвинуваченні прокуратури йдеться: унаслідок сутички Лопуляк зазнав легких тілесних ушкоджень – "синці на плечі та садна на волосяній частині голови".

Красняну інкримінували злочин за двома статтями – ч. 4 ст. 296 (хуліганство із застосуванням зброї) і ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю).

Слідство і війна

Майже два роки слідство топталося на місці, а у 2018 році прокуратура подала клопотання про обрання Валерію Красняну запобіжного заходу. Утім, його не задовольнили і чоловік залишився на волі.

У 2020 році Краснян поїхав із дружиною та двома дітьми до Німеччини. Його дружина запевняє, що вони не тікали від правосуддя. Їхали на короткий термін. Під час перебування в Німеччині до Валерія прийшли німецькі поліцейські, оскільки українська сторона подала запит до Інтерполу. Однак у Німеччині його відпустили, а потім сім'я повернулася в Україну.

Після приїзду на Батьківщину він пішов до суду, і суддя дав йому домашній арешт. Через два місяці після повернення Красняна в Україну почалося повномасштабне вторгнення. "Барс" попросився з-під домашнього арешту добровольцем на війну, зобов'язавшись приїжджати на судові засідання у справі.

Новини за темою: Чотири псевдовироки за два тижні: Кого з військових ЗСУ окупанти незаконно засудили з початку року

Боєць загинув на фронті 23 листопада 2022-го, а за майже півтора року його дружина повернулася із суду додому із закритою справою та обвинувальним вироком, за яким Валерія визнали винним і він міг би відсидіти до семи років.

У 2014 році Валерій Краснян воював у складі "Айдару" та Добровольчого українського корпусу. Він захищав Донецький аеропорт і став "кіборгом", з якого вилили воскову фігуру для музейної експозиції в Києві. Після повномасштабного вторгнення РФ Валерій Краснян знову пішов на фронт. Спочатку воював у складі УДА Дмитра Яроша, а потім у 107-й окремій бригаді тероборони. Штурмовик, розвідник. Кавалер орденів Данила Галицького. Народний Герой України.

За п'ять місяців до власної смерті "Барс" давав інтерв'ю і закінчив його словами: "Хочу, щоб мої діти пишалися мною. Щоб знали: ось був такий упертий дурень, який рубає одразу з кінця. Одне-єдине: я не хочу померти на війні, так би мовити, "кримінальним". З тією вигаданою справою, яку так і не закрили".

Раніше ми писали, що "суд" так званої "ДНР" засудив 33-х українських військових до термінів від 27 до 29 років ув'язнення. До в'язниці засуджено українських героїв із 36-ї бригади морської піхоти ВМС України та 17-ї танкової бригади.

Читайте також:
Взяття під контроль ЗСУ острова Нестрига підвищить якість контрдиверсійних заходів, – Плетенчук Взяття під контроль ЗСУ острова Нестрига підвищить якість контрдиверсійних заходів, – Плетенчук
У справі міністра Сольського ще до трьох підозрюваних застосували запобіжні заходи У справі міністра Сольського ще до трьох підозрюваних застосували запобіжні заходи
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський