USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Військових можуть позбавляти премій лише у випадку правопорушень, пов’язаних зі службою, – постанова суду

Адміністративні правопорушення, вчинені поза межами служби, не є причиною для зменшення грошового забезпечення військовому
військовий квиток ЗСУ мобілізація ТЦК
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Військовий може бути позбавлений щомісячної додаткової винагороди у разі вчинення ним адміністративного правопорушення, пов’язаного саме з проходженням військової служби, а не за будь-яке адміністративне правопорушення, відповідальність за яке встановлено КУпАП. Такий висновок можна зробити з постанови Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду у справі за позовом військовослужбовця про оскарження дій військової частини щодо позбавлення його щомісячної додаткової винагороди за березень, квітень 2022 року.

У справі йдеться про те, що позивачу (у цьому випадку військовослужбовцю) на підставі протоколів про адміністративне правопорушення за ч. 2 ст. 173-2 КУпАП (домашнє насильство) наказами командира військової частини вирішено не виплачувати 30 тис. гривень додаткової винагороди за березень і квітень 2022 року. Сам же чоловік не згідний із цим.

У постанові суду сказано, що позивача притягнуто до відповідальності у вигляді штрафу за вчинення адміністративного правопорушення, а не за порушення військової дисципліни чи вчинення військового проступку, за що передбачено адміністративну відповідальність, а тому позбавлення позивача права на винагороду є неправомірним і порушує встановлені законом права позивача на гідну заробітну плату в період дії воєнного стану.

Суд дійшов висновку, що грошове забезпечення військовослужбовців пов’язане саме з виконанням обов’язків військової служби, відповідно, невиплата додаткової винагороди як складової грошового забезпечення має бути пов’язана з виконанням/невиконанням військовослужбовцями обов’язків саме військової служби, а не поза межами її здійснення.

"Враховуючи те, що позивача притягнуто до відповідальності у вигляді штрафу за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 173-2 КУпАП, тобто на загальних підставах, а не за вчинення військового адміністративного правопорушення, у цьому випадку його не може бути позбавлено права на виплату додаткової винагороди", – йдеться у постанові.

За таких обставин правильним є висновок суду апеляційної інстанції про те, що позбавлення позивача права на винагороду за березень, квітень 2022 року є неправомірним і порушує встановлені законом права на гідну заробітну плату (грошове забезпечення) у період дії воєнного стану.

Скільки отримують військові

Грошове забезпечення, яке отримує військовослужбовець у зв'язку із проходженням ним військової служби, зокрема під час мобілізації, залежить від його посади, військового звання, роду військ, місця служби і т. д., який складається із посадового окладу, окладу за військовим званням, додаткові доплати та надбавки. Наприклад, за вислугу років, науковий ступінь та вчене звання, премії за виконання особливих завдань.

Постановою КМУ передбачаються додаткові винагороди військовослужбовцям у розмірі 30 тис. гривень із розрахунку на місяць. А за виконання бойових завдань безпосередньо в районах ведення бойових дій у розмірі 100 тис. гривень.

Додаткова винагорода у розмірі 50 тис. гривень на місяць виплачується військовослужбовцям, які виконують бойові (спеціальні) завдання у складі органу військового управління, який здійснює управління військовими частинами та підрозділами, що ведуть бойові дії на лінії бойового зіткнення.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням