USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

В Україні понад тисячу ухилянтів притягнули до відповідальності у 2023 році

1274 вироків отримали українці у судових справах про ухилення від військової служби
Наручники
Джерело: відкриті джерела

Обвинувачені отримали як умовні, так і реальні строки позбавлення волі до п'яти років, повідомляє Опендатабот. 3746 вироків ухилянтам сумарно було ухвалено від самого початку війни у 2014 році. Третина з них припадає на 2023 рік.

Зазначається, що перший пік покарань ухилянтів трапився у 2015 році: тоді було ухвалено 1596 вироків. Далі їх кількість поступово спадала, досягнувши вісім доведених до кінця справ у 2021-му. Проте вже в перший рік великої війни таких справ побільшало у 20 разів – до 220 вироків.

"Кількість справ торік зросла у п'ять разів – до 1274. 60 кримінальних проваджень завершилися реальним ув’язненням", – йдеться у публікації.

Наприклад, у вересні торік військовозобов'язаний пройшов медкомісію, отримав повістку, але не прийшов до пункту збору. Як наслідок він отримав вирок про позбавлення волі на три роки.

120 вироків ухилянтам вже було винесено у січні 2024 року. Це вже 54% від загальної кількості вироків за цією статтею за увесь 2022 рік.

Нагадаємо, чоловіки, які отримали умовні терміни покарання, надалі підлягають мобілізації в Україні.

Крім того, депутати Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки наразі допускають лише одне обмеження військовозобов’язаних громадян у законопроєкті про мобілізацію. Йдеться про право керування транспортними засобами.

У новому законопроєкті №10449 про мобілізацію, який зареєстрували у Верховній Раді, прописані покарання, які чекають на ухилянтів від мобілізації. Якщо призовник добровільно протягом 10 днів від дня вручення повістки не виконав обов'язку або не з'явився до ТЦК (зокрема, закордонної дипломатичної установи України, якщо громадянин за кордоном) без поважної на те причини, то його обмежують у праві на виїзд за межі України; обмежують у праві керування т/з; накладають арешт на кошти та інші цінності у банку та інших депозитарних установах.

Читайте також:
Майже п'ять тисяч засуджених погодились вийти з тюрми на фронт, – Мін'юст Майже п'ять тисяч засуджених погодились вийти з тюрми на фронт, – Мін'юст
"Резерв+": Міноборони презентувало додаток для військовозобов'язаних. Відео
Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Зеленський підписав закон Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Зеленський підписав закон
Працівників ПЕК та ІТ автоматично забронюють від мобілізації Працівників ПЕК та ІТ автоматично забронюють від мобілізації