USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

В Україні хочуть запровадити програми для підтримки виробників зброї: Хто зможе претендувати на допомогу

Програми можуть запрацювати вже до кінця місяця
виробництво зброї
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Уряд України готує два нові механізми фінансової підтримки для виробників військово-промислового комплексу. Допомога буде розрахована і для великих компаній, і для стартапів. Про це розповіла заступниця міністра зі стратегічних галузей промисловості України Ганна Гвоздяр у коментарі Forbes.

Повідомляється, що програми фінансування мають прискорити розвиток сектора і гарантувати безперебійне постачання.

За словами Гвоздяр, йдеться про такі програми:

  • для виробників, які вже працюють на ринку, – механізм гарантування кредитів для приватних виробників державою за прикладом чинної програми портфельних гарантій;
  • для стартапів – надання компенсації відсоткової ставки за кредитом за прикладом чинної програми "Доступні кредити 5-7-9%".

Програма "5-7-9"

Пільгові ставки для бізнесу – 5,7,9 або 13% залежно від мети кредиту. Різницю між ринковою та пільговою ставкою покриває держава в особі Фонду розвитку підприємництва (ФРП).

Більше інформації про процентні ставки, суми та умови програм у Мінстратегпромі не надали. Поки що механізми обговорюють в уряді – там багато стейкхолдерів, пояснила Гвоздяр.

Новини за темою: Уряд затвердив план для Ukraine Facility: Що передбачає програма

Кабмін планує ухвалити програми підтримки виробників зброї найближчими тижнями, розповів топменеджер одного з великих українських банків.

Водночас у Мінстратегпром розраховують, що до кінця місяця постанову буде ухвалено, і програма запрацює.

Звідки фінансування?

Якщо для підприємств ВПК буде запроваджено такі механізми, Ощадбанк зможе запустити новий продукт і почати фінансування компаній оборонної галузі на нових умовах протягом чотирьох-семи тижнів, каже Юрій Каціон, заступник голови правління Ощадбанку, відповідальний за корпоративний бізнес.

"Завдяки високому рівню ліквідності Ощад може забезпечити десятки мільярдів гривень для фінансування цього сегмента ринку", – додає він.

Крім Ощадбанку з виробниками ВПК-сектора може працювати інший державний банк – "Укрексімбанк", розповіла Гвоздяр. Вона додала, що в перспективі до програми зможе приєднатися приватний банківський сектор, але спочатку будуть дивитися на успіхи держбанків.

Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Україна уклала вже п’ять договорів про спільне виробництво озброєння з провідними компаніями світу.

Ми також писали, що три оборонні компанії Франції планують розгорнути виробництво в Україні. Приступити мають намір вже цього літа.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат