USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

В Україні діяли підпільні осередки "компартії більшовиків". Їх знешкодили

Їхні "активісти" мали закликати до масової підтримки російських окупантів
підпільні осередки
Джерело: СБУ
У Києві та ще шістьох регіонах країни діяли підпільні осередки так званої "Комуністичної партії Радянського Союзу", повідомляють в СБУ.

"Це підконтрольна ФСБ російська організація, яка бере активну участь у проведенні підривної діяльності проти України. Після повномасштабного вторгнення організатори об’єднання намагались створити в нашій державі розгалужену мережу власних "обкомів". Їхні "активісти" мали закликати до масової підтримки російських окупантів та облаштовувати "комендатури" для збору розвідданих та підготовки ворожих диверсій", – розповіли в спецслужбі.

Зазначається, що до "активісти" агітували приєднуватись до них місцевих жителів, у тому числі колишніх та діючих військових, які розпочинали службу за часів СРСР.

Встановлено, що прокремлівську організацію очолює Юрій Щіпков – керівник "центрального комітету більшовиків", який перебуває у Москві. Саме за його вказівкою було створено підпільні "філії" об’єднання у Києві, а також Харківській, Львівській, Дніпропетровській, Запорізькій, Вінницькій та Чернігівській областях. До їх функціонування ворог залучив більше ніж 45 осіб, які використовували власні оселі для конспіративних зустрічей учасників ворожого підпілля та планування підривних заходів.

Їхні плани зірвали правоохоронці СБУ. За матеріалами Служби безпеки одному з організаторів об’єднання повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 109 ("Розповсюдження матеріалів із публічними закликами до насильницького захоплення державної влади");
  • ст. 436 ("Публічні заклики до розв’язання воєнного конфлікту").

Під час обшуків за місцями проживання фігурантів правоохоронці виявили:

  • російські паспорти;
  • незареєстровану зброю та боєприпаси;
  • мобільні телефони із доказами листування з російським "куратором";
  • прокремлівські агітаційні матеріали. 

Тривають слідчі дії для притягнення до відповідальності інших причетних.

Напередодні у Кіровоградській області затримали російську агентку, яка розвідувала локації підприємств українського оборонного комплексу.

Читайте також:
У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння
Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру
Суд визнав наявність російського громадянства у експосадовиці Мін’юсту, яку раніше викрила СБУ Суд визнав наявність російського громадянства у експосадовиці Мін’юсту, яку раніше викрила СБУ
В Одесі затримали рецидивіста, який наводив російські ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість В Одесі затримали рецидивіста, який наводив російські ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість