USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

В Україні буде регіональна мережа центрів психічного здоров'я, – МОЗ

У відомстві запланували індикатор – 157 кластерних лікарень
психічне здоров'я
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що відомство опрацьовує забезпечення доступності психіатричної допомоги на амбулаторному рівні у 2024 році. Для цього вже ведуть роботу з розбудови регіональної мережі центрів психічного здоров’я, сказав очільник відомства під час 8-го засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги людям, які постраждали внаслідок збройної агресії РФ.

"Ми для себе поставили індикатор – 157 кластерних лікарень, в яких повинні зʼявитися центри ментального здоровʼя з мобільними мультидисциплінарними командами, до складу яких входитиме і психолог, і психіатр. Зробимо окремий пакет в Програмі медичних гарантій, переформатувавши наявний пакет щодо послуг мобільних мультидисциплінарних команд. І ці послуги буде оплачувати Національна служба здоровʼя за Програмою медичних гарантій", – пояснив Ляшко.

Серед пріоритетів МОЗ на наступний рік також:

  • збільшення кількості навчених лікарів та медичних сестер/братів за курсом "Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги з використанням керівництва mhGAP";
  • інтеграція психосоціальної допомоги на всі рівні медичної допомоги;
  • створення амбулаторної психіатричної допомоги та збільшення доступності послуги для населення;
  • збільшення кількості мобільних мультидисциплінарних команд;
  • створення спеціальних хабів із психореабілітації населення.

До того ж міністерство планує провести перезавантаження монопрофільних спеціалізованих медзакладів стаціонарної психіатричної допомоги. Тут мають бути докорінно змінені підходи до лікування пацієнтів та забезпечені умови для належного комфорту перебування пацієнта в закладі.

Кожен четвертий українець ризикує отримати психічні розлади через війну

У чверті населення України є ризик розвитку тяжких психічних станів на тлі боротьби країни з російським вторгненням. Про це повідомив спеціальний радник Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоровʼя (ВООЗ) Мішель Казачкін, передає Reuters.

За його словами, війна в Україні не лише призвела до браку медичних засобів і персоналу, але й створила серйозну загрозу психічному здоров’ю.

Новини за темою: Психологи радять, як подолати страх самотності під час війни

"Психічне здоров’я стає основною проблемою охорони здоров’я в Україні. Війна та її наслідки призвели до збільшення вживання дозволених і заборонених психоактивних речовин", – зазначив спецрадник.

Додамо, в Україні почали формувати групи психологів для роботи з родинами військових і ветеранами. Нині створили нову психосоціальну послугу з формування життєстійкості, повідомляють у пресслужбі уряду, ухваливши відповідну постанову.

Так, у межах ініціативи сформують групи психологів і соціальних працівників, які працюватимуть із родинами військових, ветеранів, людьми з інвалідністю, батьками дітей з інвалідністю та всіма, хто потребуватиме підтримки.

Нова послуга допоможе підтримати та зміцнити психічне здоров’я українців, а також знизить загальний рівень стресу і тривожності. Проєкт охоплює формування навичок першої психологічної допомоги близьким, попередження психологічної травматизації.

Читайте також:
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот