USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

В Україні більшість підприємств не сплачують податки, які б мали сплачувати згідно з законом: Причини

Податкова система не відповідає рівню економічного розвитку України, вважає Длігач
податки

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

В Україні переважна більшість підприємств не сплачують податки, які б мали сплачувати згідно з законом. Однією з причин є те, що підприємствам "дозволяють" не сплачувати податки. Таку думку в інтерв'ю UWN висловив доктор економічних наук, співзасновник Центру економічного відновлення Андрій Длігач.

"Податкова система не відповідає рівню економічного розвитку України. Давайте подивімося просто по цифрах: 91% підприємств "оптимізують" податки. (Сюди входять і ФОПи, які б мали офіційно виплачувати заробітну плату, і сплата податку на додану вартість, – ред.) Так ось, переважна більшість з цих 91% підприємств не сплачують податки, які б мали сплачувати, згідно з законом", – сказав Длігач.

Однією з причин, чому підприємства не сплачують податки, на думку доктора економічних наук, є той факт, що бізнес, який сплачує повністю податки, стає повністю неконкурентноспроможним. 

Іншою ж причиною є те, що підприємствам "дозволяють" не сплачувати податки. 

"Це дозволяє та сама податкова, наші силовики. Бо їм вигідніше заробити на тому, щоб сплачували їм, а не державі. Наша держава якраз і базується на тому, щоб не дати бізнесу працювати чесно. Щоб не дати громадянам жити чесно. Щоб тримати і бізнес, і громадян в патерналізмі – щоб ми постійно змушені були "домовлятися" з державою, боятися перевірок, сплачувати. А ця сплата і формує глибинну державу. Зрештою 450 млрд гривень – корупційна рента в країні в довоєнний рік", – констатує фахівець. 

Співзасновник Центру економічного відновлення переконаний: в Україні необхідно знизити податки, аби привести податкову систему у відповідність до економічного рівня розвитку нашої держави. В такому б випадку, сплачуючи менші податки, бізнес спрямовував би дохід на реінвестування (розширення підприємства, збільшення рівня заробітних плат тощо, – ред.). В подальшому за рахунок реінвестування підприємство б уже сплачувало більші податки до держави.

Нагадаємо, фізособи-підприємці, які перебувають  на спрощеній системі оподаткування, повинні дотримуватися граничної межі щодо своїх доходів. Адже  у  разі її перевищення їм доведеться перейти на загальну систему оподаткування. Зазначений показник прив'язаний до розміру  мінімальної зарплати. Деталі – тут.

Крім того, у 2023 році Податкова служба планує провести перевірку 2551 компанії та 1461 ФОПу.

Читайте також:
Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про "клуб білого бізнесу"
Президент США Джо Байден та його дружина Джилл заробили минулого року 620 тисяч доларів Президент США Джо Байден та його дружина Джилл заробили минулого року 620 тисяч доларів
"Дочка" Auchan продала свої активи у РФ
Mastercard приєднається до програми українського кешбеку Mastercard приєднається до програми українського кешбеку