USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 6 4 6 0 (+1160)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

Податкова планує перевірити понад чотири тисячі бізнесів у 2023 році

Відміна мораторію на перевірки пов'язана з меморандумом МВФ
Податки
Джерело: відкриті джерела

У 2023 році Податкова служба планує провести перевірку 2551 компанії та 1461 ФОП. Про це йдеться у повідомленні платформи для роботи з відкритими даними Опендатабот.

Зокрема, перевірки відбудуться: 

– у 2085 компаній; 

– у 140 фінансових компаній-нерезидентів;

– у 1461 ФОП.

Також податкова буде перевіряти сплату ЄСВ та військового збору:

– у великого бізнесу – 9;

– у середнього – 85;

– у малих – 232.

Зазначається, що 97% плану-графіка на 2023 рік складають платники податків, планові перевірки яких не були проведені у 2022-му та ті бізнеси, що за результатами подання звітності у поточному році мають високі ризики несплати податків.

Згідно з законом, високий ризик проведення перевірок мають компанії:

– у яких рівень сплати податку на прибуток нижчий на 50%, ніж у середньому по галузі;

– що мають відносини з контрагентами, які знаходяться в розшуку або ліквідовані – якщо сума операцій більша за 5% від усього обсягу операцій, але не менша за 100 тисяч гривень;

– про які є інформація щодо ухилення від оподаткування;

– які мають ознаки фіктивності;

– реєстрацію яких скасовано у судовому порядку;

– стосовно яких встановлено факт неподання податкової звітності протягом двох податкових (звітних) періодів;

– які знаходяться в розшуку;

– які визнані банкрутами.

В повідомлені також йдеться, що в Податковому кодексі вказано, що перевірки податкової зупинені до припинення або скасування воєнного стану. В той же час, нагадують податківці, Кабмін підписав меморандум з МВФ. Одним з пунктів підписаної угоди є проведення перевірок з 1 липня. Відповідно, найближчим часом в Раду буде внесений законопроєкт про скасування мораторію.

"Кабмін підписав з МВФ меморандум, в умовах якого наявне скасування мораторію на проведення податкових перевірок з 1 липня. Отже, вже скоро слід очікувати внесення до парламенту законопроєкту про скасування мораторію. Якщо ми переглянемо опублікований графік планових перевірок, то побачимо, що в січні їх не буде і вони заплановані починаючи з лютого 2023 року у невеликій кількості. А з кожним наступним місяцем кількість перевірок, проведення яких запланована, зростає. Ми отримали сигнал від держави і маємо правильно на нього відреагувати. Тому кожному платнику податків варто перевірити план-графік податкових перевірок і готуватися до них заздалегідь", – пояснив адвокат Яків Воронін.

Читайте також:
У Києві викрили енергетичну компанію, що не сплатила 132 мільйони гривень податків У Києві викрили енергетичну компанію, що не сплатила 132 мільйони гривень податків
В Україні кількість В Україні кількість "кас у смартфоні" вдвічі перевищує традиційні
Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про "клуб білого бізнесу"
МВФ дав прогноз щодо курсу долара в Україні найближчими роками: Через п'ять років може зрости до 54,1 гривні за долар МВФ дав прогноз щодо курсу долара в Україні найближчими роками: Через п'ять років може зрости до 54,1 гривні за долар