USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

В Україні 63% справ щодо нападників на правоохоронців потрапляють до суду, – Опендатабот

Водночас щороку кількість таких проваджень поступово зменшується
напад на поліцію
Напад на патрульних у Дніпрі. Серпень 2023 р.
Джерело: відкриті джерела

В Україні 63% справ щодо нападників на правоохоронців потрапляють до суду. При цьому щороку кількість таких проваджень зменшується, свідчать дані порталу Опендатабот.

Так, 2020 року в Україні відкрили понад 3,5 тис. кримінальних справ за фактами опору правоохоронцям або нападу на них. У результаті суддям винесли 1,4 тис. вироків.

"За даними Офісу генпрокурора, за останні чотири роки в Україні відкрили понад 3,5 тис. кримінальних справ за фактами опору правоохоронцям, завдання їм тілесних ушкоджень або посягання на їхнє життя. Відповідальність за дані злочини передбачена статтями 342, 345 та 348 Кримінального кодексу України", – йдеться у повідомленні.

Водночас щороку кількість таких проваджень поступово зменшується. Якщо у 2020 році їх було 1,2 тис., то у 2022-му – лише 647. Що стосується поточного року, станом на початок осені порушили 564 справи за напад на правоохоронців.

"Більша частина цих проваджень потрапляють на розгляд суддів – 2,2 тис. або 63% справ. При цьому, за результатами судового розгляду, ухвалили 1,4 тис. вироків. Опендатабот під час аналізу вказаних категорій справ за допомогою пошуковика по судовому реєстру "Бабуся" підрахував, що 91% з них – обвинувальні", – додали аналітики.

Дані дослідження
Джерело: Опендатабот

Недавні напади на поліцейських

Нагадаємо, 29 серпня в місті Дніпро патрульний поліцейський застосував вогнепальну зброю до чоловіка, який здійснив напад на нього і його напарницю. За попередніми даними, це трапилося під час затримання жінки, яка перебувала в одній автівці з цим громадянином, порушила ПДР і не виконувала законні вимоги правоохоронців.

За результатом інциденту чоловік помер на місці події, а обидва постраждалі патрульні пізніше потрапили до лікарні через отримання тілесних ушкоджень.

До патрульного, який використав пістолет, Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за фактами умисного вбивства (ч. 1 ст. 115 ККУ) та перевищення службових повноважень (ст. 365 ККУ). Своєю чергою Нацполіція після даного інциденту розпочала слідство за фактом посягання на життя патрульних (ст. 348 ККУ).

Нагадаємо, ми писали, що в Україні запровадили нові правила перевірки водіїв, яких підозрюють у керуванні транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння. Суттєвою зміною в нових правилах є те, що для документування п’яного водія більше не потрібні два свідки.

Читайте також:
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот
Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен