USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Землетрус у Туреччині: Розпочато розслідування щодо 600 осіб, причетних до будівельного бізнесу

Кількість жертв землетрусів у Туреччині та Сирії зросла до 50 тисяч
Землетрус в Туреччині

Землетрус в Туреччині 06.02.2023

Джерело: відкриті джерела

У Туреччині заарештували 184 особи, підозрюваних у відповідальності за обвалення будівель під час землетрусів на початку лютого, найпотужніший з яких стався вночі 6 лютого. Про це повідомляє Reuters, посилаючись на слова міністра юстиції Туреччини Бекіра Бодзага.

Кількість жертв землетрусів в Туреччині зросла до 44 128 осіб, а сумарно із сусідньою Сирією вона перевищила 50 тисяч. Понад 160 тисяч будівель, що містять 520 тисяч квартир, зруйновані або серйозно пошкоджені.

Міністр юстиції Бекір Боздаг заявив, що розслідування щодо забудовників триває, адже багато хто вважає винною у такій кількості жертв саме корумповану будівельну галузь. 

Під слідство потрапили понад 600 осіб. Серед офіційно заарештованих і утримуваних під вартою – 79 будівельних підрядників, 74 особи, які несуть юридичну відповідальність за будівлі, 13 власників нерухомості і 18 осіб, які вносили зміни в будівлі – загалом 184 людини.

Видання зазначає, що руйнівні землетруси створили найбільший за 20 років правління тиск на президента Реджепа Тайіпа Ердогана, який пообіцяв притягнути винних до відповідальності. Наприклад, серед заарештованих в межах розслідування обвалів будівель є мер району Нурдагі провінції Газіантеп, який представляє правлячу партію Ердогана.

Без даху над головою залишилися майже 2 млн людей. Більшість із них розмістили в наметах та контейнерних будинках. У зоні землетрусу було встановлено понад 335 тисяч наметів, а в 130 населених пунктах створюються контейнерні поселення. Ще майже 530 тисяч людей були евакуйовані.

Раніше

10 лютого в аеропорту Стамбула затримали архітектора і підрядника житлового комплексу "Ренесанс" Мехмета Яшара Джошкуна. ЖК повністю зруйнований під час землетрусу в провінції Ханаї, і під його руїнами можуть перебувати до тисячі людей. Про затримання чоловіка повідомляє AHABER.

Мехмет Яшар Джонкун затриманий з великою сумою грошей та квитком до Чорногорії. Його було заарештовано за розпорядженням прокуратури та доставлено до поліцейського відділення.

Джерело: З місця подій

ЩО ВІДОМО ПРО ЖК "РЕНЕСАНС". 

Компанія, відповідальна за будівництво "Ренесансу", належала двом братам: підряднику Мехмету Яшару Джошкуну та інженеру-будівельникові Хусейну Ялчину Джошкуну. Житловий комплекс був одним із найрозкішніших будівель в районі Антакья. Він включав 250 квартир, кожна коштувала від 1,5 до 3 мільйонів лір (від 3 до 6 мільйонів гривень). 6 лютого 2023 року будівля була повністю зруйнована внаслідок потужного землетрусу.

ЩО ПЕРЕДУВАЛО

На півдні Туреччини в ніч із 5-го на 6 лютого стався землетрус магнітудою 7,8. В Геологічній службі США його вже назвали найсильнішим у країні з 1939 року. В результаті землетрусу в Туреччині загинуло 19 388 осіб, отримали поранення 77 711 осіб. 

СМЕРТІ ПІД ЧАС ЗЕМЛЕТРУСУ І КОРУПЦІЯ

За даними статистики переважна більшість смертей під час землетрусів за останні 30 років сталася у країнах, де сильно розвинена корупція. Результати аналізу 344 землетрусів між 1975-м і 2003 роком показують, що корупція в державному секторі позитивно пов'язана зі смертями внаслідок землетрусу.

Читайте також:
Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії
Друг Берлусконі розповів про моторошне полювання з Путіним, коли той вирізав серце оленю Друг Берлусконі розповів про моторошне полювання з Путіним, коли той вирізав серце оленю
За втручання у вибори: ЄС готує санкції проти проросійського медіаресурсу, пов'язаного з Медведчуком За втручання у вибори: ЄС готує санкції проти проросійського медіаресурсу, пов'язаного з Медведчуком
Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні