USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

У січні – лютому в Україні будуть ризики фінансування держбюджету, – Марченко

Для покриття бюджетних видатків міністерство планує активізацію внутрішніх ресурсів
Сергій Марченко
Міністр фінансів України Сергій Марченко
Джерело: відкриті джерела

Міністр фінансів України Сергій Марченко заявляє про ризики фінансування держбюджету в січні – лютому 2024 року. Для покриття бюджетних видатків відомство планує активізацію внутрішніх ресурсів, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ризики у нас є в січні – лютому. На жаль, у січні – лютому рішень, які ухвалені партнерами, недостатньо (для фінансування потреб бюджету на цей період, – ІФ-У), щоб ми самостійно могли впоратися", – сказав Марченко, виступаючи на огляді макроекономічних прогнозів на 2024 рік від Центру економічних стратегій.

За його словами, "наразі працює механізм плану "Б".

"Ми максимально наближатимемо ті ресурси, які ми можемо наблизити, на січень – лютий", – зазначив глав Мінфіну.

Серед таких заходів міністр фінансів назвав авансову сплату дивідендів держкомпаній, а також збільшення обсягу запозичень на внутрішньому ринку.

"Ситуація не критична, але є розуміння того, що в цей період нам потрібно максимально покладатися на внутрішній ресурс", – додав Марченко.

Він також наголосив, що міністерство працює в кооперації з Національним банком і зауважив, що потенційним ризиком на наступний рік є ризик збільшувати видатки держбюджету на 2025-й. За його словами, Україна передбачила в законі про держбюджет на наступний рік максимум, який могла виділити на сектор оборони та безпеки.

"Якщо не буде особливостей, то ситуація під контролем і ми можемо все профінансувати. Але найбільшу невизначеність нам формує сектор безпеки та оборони. Ми не можемо знати наперед, у який момент там чогось не вистачить. Занадто багато запитань щодо ефективності використання коштів саме за цим напрямом", – уточнив Марченко.

Нагадаємо, 28 листопада президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про державний бюджет України на 2024 рік". Пріоритетом є сектор оборони і безпеки.

Читайте також:
На оборону за три місяці спрямували 60% усіх видатків держбюджету На оборону за три місяці спрямували 60% усіх видатків держбюджету
Через затримку допомоги Україна витратила 4 млрд доларів на зброю, що негативно вплинуло на бюджет, – Мінфін Через затримку допомоги Україна витратила 4 млрд доларів на зброю, що негативно вплинуло на бюджет, – Мінфін
Україна та США підписали угоду щодо відтермінування виплат за держборгом Україна та США підписали угоду щодо відтермінування виплат за держборгом
Україна потребує понад 37 млрд доларів фінансування для покриття дефіциту бюджету Україна потребує понад 37 млрд доларів фінансування для покриття дефіциту бюджету