USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Железняк розповів, коли в Україні можуть підвищитись податки

Цього року у бюджеті заклали менше коштів на оборону, ніж торік, а витрати зросли
Податки гроші кошти гривні_1
Джерело: відкриті джерела

В Україні, ймовірно, підвищать податок на додану вартість і військовий збір. Про це розповів нардеп Ярослав Железняк в інтерв'ю NV.

Він пояснив, що цього року у бюджеті заклали менше коштів на оборону, ніж торік, а витрати зросли, зокрема через інфляцію та збільшення мобілізації. Тому Україні бракує грошей як загалом, так і для війська. 

"Цей дефіцит мав покриватися або за рахунок ефективності адміністрування… Це всі славнозвісні нелегальні ринки тютюну, алкоголю, палива, ігорки (грального бізнесу, – ред.), контрабанда на митниці, "Енергоатом" мій "улюблений". Якби позакривати дірки, можна було б знайти велику частину цих грошей. Або за рахунок підвищення податків. Більше варіантів немає. Є ще варіант – надрукувати гроші, але це порушення домовленостей із МВФ і, чесно кажучи, це "спіраль смерті" – одразу призводить до того, що ми бачимо в Аргентині, умовно", – сказав Железняк.

За його словами, остаточна ситуація стане відомою після червня. А активна робота над підвищенням податків може початися в липні. Раніше очікували, що розрив бюджету складе близько 400 млрд гривень, зараз через збільшення видатків цифра може сягнути 720 мільярдів.

Скільки коштів виділено на оборону?

У держбюджеті на 2024 рік пріоритетом є сектор оборони і безпеки. На нього було виділено 1 трлн 692,6 млрд гривень. Це становить 22,1% від ВВП.

Торік загальні видатки держбюджету перевищили 3 трлн гривень.

Зокрема, на грошове утримання військовослужбовців було спрямовано 943,8 млрд гривень.

516,8 млрд гривень було виділено для підтримки Збройних сил України – це придбання військової техніки, озброєння, боєприпасів, продукції оборонного призначення, засобів індивідуального захисту (шоломів, бронежилетів та іншого спеціального екіпірування), пально-мастильних матеріалів, харчових продуктів.

Читайте також:
Кабмін подав до ВР Бюджетну декларацію на 2025–2027 роки. У парламентарів до документу виникли питання Кабмін подав до ВР Бюджетну декларацію на 2025–2027 роки. У парламентарів до документу виникли питання
Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції
Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти
Україна через місяць може зіткнутися з дефолтом, – The Economist Україна через місяць може зіткнутися з дефолтом, – The Economist