USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

В Росії заявили, що готові передати Україні тіла нібито загиблих при падінні Іл-76 у Бєлгородській області: В Україні відреагували

Дмитро Лубінець каже, що російська сторона вчергове починає спекулювати на темі падіння Іл-76
Іл-76 Росії
Джерело: відкриті джерела

Уповноважена з прав людини у Росії Тетяна Москалькова заявила, що РФ готова передати Україні тіла полонених, які нібито загинули під час падіння літака Іл-76 у Бєлгородській області 24 січня. Про це передає The Moscow Times.

"Для цього все необхідне з точки зору процедури є. Тіла можуть бути передані згідно з процедурами, які існують", – сказала Москалькова.

Вона додала, що обговорює це питання з омбудсманом України Дмитром Лубінцем, якому нібито "дала всі відповіді на запитання про інцидент".

"З приводу тіл – я одразу ж повідомила, що у нас є підтвердження і всі ДНК, які, на думку експертизи, дозволяють зробити ідентифікацію особи", – зазначила Москалькова.

Омбудсман Лубінець вже відреагував на заяву

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що російська сторона вчергове починає спекулювати на темі падіння Іл-76, адже Росія досі не передала офіційних списків, не підтвердила факт та не надала доступ міжнародним організаціям до місця трагедії.

"Наголошую, що позиція України незмінна: ми вимагаємо прозорого розслідування, доступу до місця падіння літака, а також із першого дня вимагали офіційних списків та репатріації тіл та проведення відповідних експертиз (у випадку підтвердження)", – наголосив Лубінець.

Що відомо про авіакатастрофу Іл-76 у Росії

24 січня у Корочанському районі Бєлгородської області Росії впав військово-транспортний літак Іл-76. Тоді українські ЗМІ (з посиланням на джерела в правоохоронних органах) зазначали, що саме цей літак перевозив ракети для ЗРК С-300.

Разом з тим у Міноборони РФ заявили, що на борту літака нібито перебували 65 українських військовополонених, яких везли на обмін. Майже відразу після цього голова Комітету з оборони у РФ Картаполов сказав, що після аварії Іл-76 у Бєлгородській області обміни полоненими між РФ та Україною, ймовірно, "поставлять на паузу".

Згодом у Головному управлінні розвідки Міноборони України підтвердили, що на 24 січня готувався обмін полоненими між Росією та Україною. Разом з тим у відомстві додають, що інформація про те, що військовополонені нібито могли перебувати у літаку Іл-76, який впав у Бєлгородській області, наразі перевіряється.

Американська сторона своєю чергою повідомила, що станом на зараз не має інформації, яка могла б підтвердити, що в російському військово-транспортному літаку Іл-76, який упав у Бєлгородській області, перебували українські військовополонені.

Служба безпеки України своєю чергою відкрила кримінальне провадження за фактом падіння російського військово-транспортного літака Іл-76 24 січня у Бєлгородській області.

Також уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що не можна стверджувати, що на борту літака Іл-76, який впав у Бєлгородській області РФ, були військовополонені.

Читайте також:
Аварія з президентом Ірану: Життя Раїсі під загрозою. Оновлено Аварія з президентом Ірану: Життя Раїсі під загрозою. Оновлено
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW
"Мінус" тральщик "Ковровец": Знищено ще один корабель Чорноморського флоту РФ