USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

В Росії може перебувати до 150 тисяч незаконно вивезених українських дітей, – Лубінець

При цьому офіційно верифікованих дітей – понад 16 тисяч
діти війна

Українські діти

Джерело: відкриті джерела

Росія незаконно вивезла на свою територію до 150 тисяч українських дітей. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, передає Укрінформ.

Що відомо про вивезених в Росію українських дітей

Станом на 16 лютого кількість офіційно верифікованих українських дітей на території Росії складає 16 207 осіб.

Лубінець уточнив, що це та кількість, щодо яких точно відомо, що вони були насильно вивезені, та місце, з якого їх вивезли до РФ. Однак насправді їх кількість є набагато більшою.

"Ми припускаємо, що ця кількість сягає приблизно 150 тисяч дітей. Росія каже про цифру 733 тисячі українських дітей, яких вони тримають на своїй території. Втім, на наш погляд, ця цифра перебільшена", – зазначив Лубінець.

Звідки найбільше вивезли дітей

Найбільше дітей вивозили в Росію з тих регіонів, які були тимчасово окупованими, а це Луганська, Донецька, Херсонська, Запорізька області та Крим.

Дитячі катівні

Лубінець розповів, що на окупованих територіях росіяни влаштовували дитячі катівні. Одна з таких, за його словами, знаходилась у Херсоні.

"Коли звільнили Херсон, я там був на третій день. Тоді ми встановили хлопчиків, які були в російській катівні. Один із них Віталій, 14 років. Його в Херсоні катували 10 днів. Його побили сильно, першу їжу хлопець отримав лише на шостий день полону. Хлопця спіймали з дядьком біля зруйнованої російської техніки і звинуватили їх у тому, що вони цю техніку фотографували. А в них навіть не було телефонів при собі. Та росіян це не зупинило. Їх побили, зв’язали і катували", – додав Лубінець.

Дитячий геноцид

Україна буде робити все, щоб юридично визнати факти вивезення українських дітей під час війни геноцидом.

"Чому ми кажемо про геноцид? Бо відповідно до міжнародного права, однією з його ознак є примусове переміщення з однієї етногрупи в іншу. Вони беруть українських дітей, які спілкуються українською мовою, переміщають на територію РФ і кажуть, наче ви ніколи не були українцями. Вони забороняють використовувати українську мову, не видають документи, не випускають дітей", – зазначив Лубінець.

Додамо, станом на початок лютого 2023 року 460 дітей загинули та понад 919 отримали поранення різного ступеню тяжкості через російське вторгнення на територію України. А в місті Ізюм Харківської області семеро підлітків 14–17 років знайшли фрагмент протипіхотної міни "пелюстка". Через необережне поводження вона здетонувала.

Станом на кінець 2022 року з часу повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну правоохоронці зафіксували 47 тисяч воєнних злочинів, вчинених окупантами.


Читайте також:
Повторює Повторює "сирійську тактику": Росія вбила понад 90 медиків, поліцейських і рятувальників під час повторних ударів по Україні
Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW
США готують найбільший пакет військової допомоги Україні на 6 мільярдів доларів, – ЗМІ США готують найбільший пакет військової допомоги Україні на 6 мільярдів доларів, – ЗМІ
Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026-му або 2027 році, – The Economist Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026-му або 2027 році, – The Economist