USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Ще в одній країні невідомі поширюють фейкові листи про нібито розшук українських призовників

Від сімей, які прийняли українців, вимагають поділитися особистою інформацією про біженців
Британія
Джерело: відкриті джерела

У Британії невідомі почали розсилати фейкові листи для збору даних про українських біженців. Господарів просять повідомляти інформацію про українців, які у них живуть. Влада заявила, що листи на урядових бланках є підробкою, передає Reuters.

Зазначається, що на листі від 30 січня 2023 року, який отримують британці, використовується логотип Департаменту у справах громад та місцевого самоврядування Великої Британії (DLUHC) і стоїть нібито підпис його керівника Майкла Гоува.

Повідомлення адресоване приймаючим сім'ям – від них вимагається поділитися особистою інформацією про українських біженців. Нібито відповідно до запитів посольства України у Великій Британії одержувач повинен передати особисті дані будь-яких українських гостей чоловічої статі та старших 18 років.

Крім того, там зазначається, що біженцям необхідно відвідати посольство для уточнення персональних даних. У відповідь на це в департаменті заявили, що лист є підробкою. Текст також містить орфографічні та граматичні помилки та неправильну електронну адресу.

Крім орфографічних помилок в листі вказана контактна електронна адреса, якої не існує. 

Що було раніше

На початку лютого стало відомо, що у Польщі проходить дезінформаційна кампанія, згідно з якою польська держава нібито готує базу даних для майбутньої мобілізації українських біженців. Про це розповів уповноважений уряду з питань безпеки інформаційного простору Польщі Станіслав Жарін, пише Euractiv.

За його словами, на поштові скриньки українців у Польщі надходять електронні листи, що нібито такі установи, як Департамент міжнародних справ та міграції Міністерства внутрішніх справ та Управління у справах іноземців мають збирати інформацію про проживаючих у Польщі українських біженців. Аналогічні оголошення та листівки розклеюються на вулицях польських міст.

"Зміст цих оголошень, які є явно сфабрикованими листами, містять припущення, що польська держава збирає дані про українців, які постійно проживають у Польщі. З цього змісту випливає припущення, що Польща готує базу даних для... майбутньої мобілізаційної кампанії, яка повинна бути проведена у Польщі", – пояснив Жарін. 

Новини за темою: Польща ремонтує пошкоджене озброєння з України в таємному цеху, – WSJ

Він відмітив, що такі дезінформаційні кампанії відбуваються в Україні та Литві. Така діяльність може бути пов'язана з Російською Федерацією.

"Це однозначна пропозиція російської сторони, яка є частиною різних кампаній, розрахованих на те, щоб спровокувати взаємну ворожнечу між українцями та суспільствами у країнах, де вони зараз мешкають", – сказав уповноважений. 

Політик уточнив, що йдеться про підготовку до більш серйозної кампанії міжнародного масштабу. До неї можуть бути залучені кілька західних країн. 

Новини за темою: Мобілізаційні заходи в Україні: Обмежено придатні особи можуть бути призвані на військову службу

Зазначимо, що з початку повномасштабного вторгнення кордон з Польщею перетнуло 9,57 мільйона українських біженців. За цей час 7,71 мільйона повернулися до України. Наразі в Польщі проживає близько трьох мільйонів наших громадян, включаючи кількість українців, які проживали у Польщі до повномасштабного вторгнення. 

До речі, Кабмін затвердив нові правила взяття на військовий облік. Зокрема, військовий облік серед українців за кордоном будуть вести дипломатичні відомства, вони будуть також "сприяти поверненню" військовозобов'язаних в Україну під час мобілізації. Якщо українець перебуває за кордоном до трьох місяців, на військовий облік за кордоном можна не ставати.

Читайте також:
Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні у форматі застосунку: Як він працюватиме Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні у форматі застосунку: Як він працюватиме
Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону, – Стефанішина Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону, – Стефанішина
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України
Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном