USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

В Міноборони розповіли, як працюватиме новий застосунок для військових "Армія+"

Фахівці прагнуть зробити низку зручних сервісів для військовослужбовців
Застосунок Міноборони
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Нещодавно Міністерство оборони повідомило, що працює над мобільним застосунком "Армія+" для військових. У ньому, зокрема, будуть доступні електронне посвідчення захисника, форми зворотного зв'язку, комплексна база знань, шаблони рапортів та онлайн-курси. Про те, як працюватиме новий застосунок, в інтерв’ю "Економічній правді" розповіла заступниця голови Міноборони Катерина Черногоренко.

Яким буде функціонал застосунку?

За словами Катерини Черногоренко, першим пріоритетом команди Міністерства оборони є людиноцентричність, тож фахівці хочуть зробити низку зручних сервісів для військовослужбовців.

"Ми спілкувались з військовими, громадськістю, проводили фокус-групи та сформували шорт-лист тих перших опцій для застосунку, які дозволять військовослужбовцю виконувати його щоденні задачі більш ефективно з точки зору часу. Тому перша функціональність, навколо якої будуть народжуватися всі інші сервіси, – це військове ID. По суті, це електронне посвідчення військового, яке також буде ключем до цифрової зброї, зокрема систем ситуаційної обізнаності, додаткових розвідданих для виконання бойових задач", – зазначила заступниця голови оборонного відомства.

Наступним важливим функціоналом застосунку, за її словами, буде електронний рапорт.

"Будь-яке звернення до свого командира, яке проводиться через паперову заявку і направляється на розгляд, займає багато часу. Ми хочемо зробити електронний рапорт в декілька кліків, щоб можна було не просто відправити рапорт до командира, але й контролювати зворотний зв'язок по ньому", – розповіла Черногоренко.

Також буде доступною база знань, "щоб всі військовослужбовці мали можливість звернутися до інтелектуального надбання, яке народжене цією війною".

"І також це системи зворотного зв'язку: будь-який запит – або типовий, або індивідуальний, який сформувався військовослужбовцем, можна буде відправити через "Армія+", – додала вона.

Подібність до "Дії"

Говорячи про інтерфейс "Армія+", Катерина Черногоренко підтвердила, що механіка його роботи буде подібною до "Дії".

"Для належного рівня захисту інформації ми наслідуємо принцип роботи таких державних додатків. І, власне, хотіли б показати, що "Дія", "Мрія", "Армія+" можуть бути в єдиній системі державних продуктів. Крім того, ми маємо декілька нових засобів захисту інформації, які скоро анонсуємо. Оскільки ми працюємо з інформацією про військовослужбовців, то будемо мінімізовувати всі вразливості, які зможемо передбачити", – наголосила заступниця голови Міноборони.

Чи зможуть користуватись застосунком військові, які не проходять службу в лавах ЗСУ?

"Це буде поступова ітерація. Спочатку наша цільова аудиторія – це Збройні сили. Далі ми хотіли б вийти до всіх Сил безпеки та оборони і сказати, що в них є можливість долучатися, отримувати електронне військове посвідчення для абсолютно всіх інших формувань", – зазначила вона.

Яка команда працює над створенням "Армія+"?

За словами Черногоренко, Міноборони створює застосунок у партнерстві з Мінцифрою. Чотири окремі команди працюють над різними функціональностями.

"Приблизно 25–30 людей, які працюють над різними напрямками. Загалом це понад 100 людей. Крім того, ми плануємо підсилювати команду, оскільки часу не дуже багато і нам потрібно прискоритись", – пояснила вона.

За чиї кошти планується розробляти застосунок "Армія+"?

"Той функціонал, який вже наявний, розроблений військовослужбовцями ІТ-напрямку Міноборони. Тобто більша частина функціональностей розроблена власними ресурсами міністерства та Генерального штабу", – розповіла заступниця голови оборонного відомства.

При цьому додала, що для того щоб закінчити роботу над застосунком, будуть залучатися й додаткові ресурси. Наразі вирішується, чи вони будуть з державного бюджету, чи це буде донорська допомога або міжнародна технічна допомога.

В наступних релізах, в застосунок також планують додати можливість бачити свою зарплатню, рахувати дні до відпустки, мати різні функціональності, які будуть зручними для військовослужбовця.

Раніше ми повідомляли, що в Україні розробили вебзастосунок із мапою для детального вивчення країни. Додаток доступний українською та англійською мовами.

Читайте також:
Відвідуваність застосунку Відвідуваність застосунку "Резерв+" в 50 разів більша, ніж ЦНАПІВ, - Міноборони
Міноборони запускає електронну чергу до ТЦК Міноборони запускає електронну чергу до ТЦК
Додаток для військовозобов'язаних Додаток для військовозобов'язаних "Резерв+" з'явився в маркетплейсах і одразу зіткнувся з проблемами
"Резерв+": Міноборони презентувало додаток для військовозобов'язаних. Відео