USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

В Міненерго не розглядають питання щодо підвищення тарифів на електрику, – Галущенко

Наразі немає проєктів або напрацювань щодо зміни тарифів
електроенергія
Джерело: відкриті джерела

У Міністерстві енергетики наразі не розглядають питання про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Він зазначив, що минулого року тарифи на електрику підвищували як наслідок масштабних російських атак на енергетику.

"Без цього рішення ми б не відновили нашу енергетику і не пройшли б зиму так, як ми її пройшли, – спокійно, стабільно і без відключень", – наголосив він.

Однак зараз, за словами міністра, говорити про підвищення зарано.

"Ми ще не розуміємо масштабів пошкоджень (після останньої масованої атаки РФ, – ред.), не здійснено повної оцінки збитків і не зрозуміло, які гроші потрібні на відбудову. Тому наразі немає жодних проєктів або напрацювань щодо зміни тарифів", – пояснив Галущенко.

Чутки про підвищення тарифів

У листопаді 2023 року голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський сказав, що тариф на електроенергію для населення у 2024 році може зрости на 15% до 3 гривень за кіловат-годину у разі ухвалення рішення. Водночас, за його словами, до закінчення опалювального сезону збільшувати ціну недоречно.

На початку березня Міненерго спростувало повідомлення про нібито підготовку відомством підвищення тарифу на електроенергію для населення.

"Наразі жодної підготовки, обговорення, розрахунків потенційного підвищення не здійснюється", – йшлося у дописі.

Також міністр енергетики Герман Галущенко вже заявляв, що, попри серйозні пошкодження масованою російською атакою 22 березня енергосистеми, Україна не розглядає питання призупинення експорту електроенергії. Урядовець наголосив, що зараз немає ніяких рішень і щодо підвищення тарифів на електроенергію.

"Я не бачу сьогодні, що це (припинення експорту, – ред.) якось драматично вирішить нашу ситуацію. Зараз немає ніяких рішень щодо тарифів, долі ПСО чи заборони експорту. Зараз ми фокусуємось на фіксуванні наслідків атак. Тоді ми вийдемо на цифри, строки відновлення і від цього вже будемо ухвалювати рішення з відповідних питань", – сказав він.

А от у Спілці споживачів компослуг були переконані в протилежному.

Голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко в ефірі телемарафону заявив, що через обстріли тарифи на електроенергію, ймовірно, підвищаться до 3,5 грн/кВт-год.

"Зараз блакитне паливо видобувається та зберігається, щоб потім використовувати його взимку. За несприятливої ситуації, коли газотранспортна система буде обстрілюватися, ми відчуємо негативні наслідки вже в наступному опалювальному сезоні", – заявив він.

Атака на українську енергосистему

Нагадаємо, що під ранок 22 березня російські окупанти знову атакували Україну ракетами. Вони завдали ударів по низці об'єктів енергетики в різних регіонах України. Під удар також потрапила ДніпроГЕС.

Унаслідок атаки в кількох регіонах України спостерігалися проблеми з енергопостачанням. Найскладніша ситуація утворилася в Харкові, де повністю зникла електрика.

Внаслідок масованого обстрілу ДТЕК втратив 50% своїх генеруючих потужностей.

Читайте також:
Ворог атакував енергетичну інфраструктуру України у кількох областях: Є пошкодження обладнання. Оновлено Ворог атакував енергетичну інфраструктуру України у кількох областях: Є пошкодження обладнання. Оновлено
США виділили найбільший пакет допомоги на 6 млрд доларів США виділили найбільший пакет допомоги на 6 млрд доларів
Парламентський комітет Швейцарії підтримав виділення Україні 5,5 млрд доларів Парламентський комітет Швейцарії підтримав виділення Україні 5,5 млрд доларів
Кабмін зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня Кабмін зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня