USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

В Ірані влада продовжує боротися з жінками, які порушують закон про носіння хіджабу

Тепер для виявлення "порушниць" місцева поліція використовуватиме камери
хіджаба
Джерело: відкриті джерела

В Ірані влада продовжує боротися з жінками, які порушують національний дрес-код. Тепер для їх виявлення місцева поліція використовуватиме "розумні" камери, встановлені в громадських місцях, пише Reuters.

"У подальшій спробі приборкати зростаючу кількість жінок, які не дотримуються обов'язкового дрес-коду в Ірані, влада встановлює камери в громадських місцях і на магістралях, щоб виявляти і карати жінок з відкритим одягом, повідомила поліція", – пише видання.

У заяві правоохоронних органів вказано, що спочатку порушниці отримуватимуть "листи щастя" – текстові повідомлення з  попередженням про наслідки. На думку влади, такий крок сприятиме зменшенню опору закону щодо носіння хіджабу. 

Все про закон про носіння хіджабу

Хіджаб став обов’язковим елементом дрес-коду для жінок Ірану у квітні 1983 року, через чотири роки після Ісламської революції.

Однак у вересні минулого року після загибелі 22-річної Махси Аміні в країні розпочалися протести з вимогою скасувати носіння хіджабу. Нагадаємо, тоді Аміні була затримана поліцією моралі за розпущений хіджаб. З поліцейської дільниці її відвезли до лікарні, де вона за кілька днів померла. Протестувальники вважають, що причиною її смерті стало побиття. Унаслідок цього багато іранок перестали носити цей елемент одягу. По всій країні іранки виходили на масові акції протесту, де публічно спалювали хіджаби.

Міністерство внутрішніх справ Ірану офіційно визнало загибель 200 громадян під час протестів, проте ці дані розходяться з цифрами від правозахисників, які повідомляють  приблизно про 460 загиблих.

Вже на початку грудня 2022-го генеральний прокурор Ірану Мохаммад Джафар Монтазері заявив, що уряд країни переглядає закон про обов’язкове носіння хіджабу для жінок, пише The Guardian.

Тоді ж генпрокурор Ірану сказав, що поліцію моралі, яка стежила за виконанням цього закону, ліквідували.

"Поліція моралі не має нічого спільного з судовою системою, вона була скасована", – заявив генеральний прокурор Ірану на релігійній конференції.

Що таке поліція моралі?

Поліція моралі, відома як Gasht-e Ershad або "Наставницький патруль", була створена під керівництвом президента Махмуда Ахмадінежада для "поширення культуру скромності та хіджабу". Підрозділи поліції моралі почали патрулювання у 2006 році.



Теги: Іран
Читайте також:
Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану
Зброя РФ допоможе Ірану посилити захист від авіаударів Ізраїлю, – джерела Зброя РФ допоможе Ірану посилити захист від авіаударів Ізраїлю, – джерела
США не будуть збивати дрони над Україною, як це було в Ізраїлі, – Кірбі США не будуть збивати дрони над Україною, як це було в Ізраїлі, – Кірбі
"Це оголошення війни", – президент Ізраїлю про атаку Ірану