USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

В Альпах найвища гора зменшилася на понад два метри

Кількість снігу та льоду, які втратила гора на вершині, приблизно дорівнює об'єму олімпійського плавального басейну
Альпи
Італійські Альпи
Джерело: відкриті джерела

Найвища гора Альп Монблан, яка розташована на кордоні Франції та Італії, з 2021 року зменшилася на 2,2 метра. Це може бути пов'язано з меншою кількістю опадів, пише The Guardian.

Так, висоту гори вимірювала команда геодезистів з регіональної адміністрації Верхньої Савої за допомогою дрона. Офіційно нова висота Монблану становить  4 805,59 метра.

"Попереднє вимірювання, яке проводили у 2021 році, зафіксувало висоту вершини на рівні 4 807,81 метра. Тоді гора втратила один метр відносно вимірювань 2017 року", – йдеться у повідомленні.

За словами одного з дослідників Деніса Бореля, кількість снігу та льоду, які втратила гора на вершині, становить 3,5 тис. кубічних метрів. Це приблизно дорівнює об'єму олімпійського плавального басейну.

Експерти з клімату та гляціології кажуть, що зменшення вершини Монблану не варто пов'язувати з втратою льодовикового покриву в Альпах.

"Навіть якщо ми бачимо, що існує невелика тенденція до зменшення – приблизно на 15–20 см з 2001 року – цієї сніжної вершини Монблану, кліматологи і гляціологи кажуть нам, що потрібно приблизно 50 років вимірювань, щоб мати можливість робити висновки про можливе глобальне потепління на цій висоті 4 тис. 800 метрів", – сказав Борель.

Учений додав, що крижаний покрив на вершині має тенденцію до змін, залежно від вітру та опадів.

Водночас головний геометр департаменту Верхньої Савої на південному сході Франції Жан де Ґаре пов'язує зміни з меншою кількістю опадів влітку, тож, за його словами, під час наступного вимірювання висота вершини може збільшитися.

Новини за темою: Телескоп Вебба виявив планету-океан: Чи може там бути життя?
Теги: Італія
Читайте також:
Друг Берлусконі розповів про моторошне полювання з Путіним, коли той вирізав серце оленю Друг Берлусконі розповів про моторошне полювання з Путіним, коли той вирізав серце оленю
МЗС Італії викликало посла Росії через передачу активів італійської компанії Ariston МЗС Італії викликало посла Росії через передачу активів італійської компанії Ariston "Газпрому"
Росія веде гібридну війну проти Італії, – розвідка Росія веде гібридну війну проти Італії, – розвідка
Канада й Італія підписали безпекову угоду з Україною Канада й Італія підписали безпекову угоду з Україною