USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

УПЦ КП нагородила військового, а потім анулювала медаль, дізнавшись, що він гей

УПЦ Київського патріархату позбавила військового відзнаки через його сексуальну орієнтацію
Віктор Пилипенко з побратимом
Віктор Пилипенко з побратимом
Джерело: відкриті джерела

Українська православна церква Київського патріархату анулювала нагороду військовому Віктору Пилипенку через його сексуальну орієнтацію і пропаганду ЛГБТ. Військовий медик Віктор Пилипенко, який відкрито говорить про те, що він гей, отримав нагороду від Української православної церкви Київського патріархату. Втім, її швидко анулювали. Церква "передумала", коли дізналася про орієнтацію військового.

Днями військовий медик показав нагороду, яку він отримав від УПЦ КП. Як виявилося, 8 лютого Патріарх Київський Філарет відзначив медалями за "Жертовність і любов до України" увесь особовий склад медичного пункту 1-го механізованого батальйону 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців ЗСУ. Серед них був і Пилипенко.

"Друзі, я щиро радий, що, виходячи з того, що патріарх Філарет зробив такий крок і подякував мені, відкритому гею та активісту правозахисту за захист – вручив мені медаль зі своїм підписом та печаттю, він та очолюваний ним Київський патріархат кардинально змінили свою позицію щодо ЛГБТ+ людей та більше не вважають нас "гріховними" та такими, що є причиною коронавірусу", – прокоментував нагороду сам військовий медик.

Втім, після цього в УПЦ КП "передумали". На сайті церкви з'явився коментар, у якому йшлося про те, що нагороду військового медика анульовано.

"Серед відзначених військовослужбовців медичного пункту був і Віктор Пилипенко. На жаль, на своїх сторінках у соцмережах він розмістив неправдиву інформацію про те, що Патріарх Філарет вручив йому відзнаку, як відкритому гею за правозахист і що ніби Патріарх Філарет і Київський патріархат кардинально змінили свою негативну позицію щодо ЛГБТ. Це є відвертою брехнею та маніпуляцією", – йшлося у заяві.

Як на скандал відреагувала спільнота військових ЛГБТ+

У відповідь на заяву представники спільноти засудили УПЦ КП за "печерну доісторичну гомофобію, яка тягне суспільство до цінностей боліт, знецінюючи вклад ЛГБТ+ військових в перемогу".

"Така дискримінація є дикістю і, на жаль, поки лишається безкарною, адже в законодавстві відсутній захист від гомофобії та трансфобії. Ми закликаємо владу впровадити нарешті необхідні законопроєкти на захист спільноти, яка захищає державу. Адже можна анулювати нагороду, але свободу не анулюєш ніколи", – йдеться у дописі.

Що говорить сам військовий

Пилипенко "репостнув" допис зі спільноти військових ЛГБТ+ й додав, що визнає нагороди лише від народу України, якому давав присягу. За його словами, "недержавні відзнаки без політичного душка" й державні, які вписуються у військовий квиток, він носить по різні сторони кітеля.

"Я навіть написав слова вдячності Філарету, наївно уявляючи собі, що він свідомо мене нагородив і показав своїм колегам християнський, безперечно благородний жест-дороговказ до примирення та взаємної поваги до геїв, атеїстів, людей інших вірувань. Але все виявилося прозаїчнішим – Філарет просто жменями засівав свої нагороди як піар-акцію своєї конфесії. Навряд чи він взагалі вникав, що кожному з бійців довелося прожити за два роки війни і скільки разів нас ледь не забрала смерть. Спершу піар. Людина потім. Он і нагороду анулювали – бо я ж для них і не людина зовсім", – написав Пилипенко.

Нагадаємо, станом на липень минулого року, за даними різних досліджень, від 2% до 7% серед загальної кількості військових можуть бути представниками ЛГБТ-спільноти

Читайте також:
В Іраку криміналізували одностатеві стосунки: Тепер за це загрожуватиме до 15 років позбавлення волі В Іраку криміналізували одностатеві стосунки: Тепер за це загрожуватиме до 15 років позбавлення волі
Працівник департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції влаштував скандал з бізнесменом у дорогому київському ресторані Працівник департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції влаштував скандал з бізнесменом у дорогому київському ресторані
НАЗК перевіряє спосіб життя відстороненого наразі від посади очільника департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка НАЗК перевіряє спосіб життя відстороненого наразі від посади очільника департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка
Київський прокурор Гуцуляк оселився в елітному котеджному містечку, де будинки коштують від 18 мільйонів гривень, – розслідування Київський прокурор Гуцуляк оселився в елітному котеджному містечку, де будинки коштують від 18 мільйонів гривень, – розслідування