USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Росія не може належним чином захиститися від атак українських дронів і створює мобільні вогневі групи, – ISW

Російські військові стикаються із загрозою українських безпілотників як на окупованих територіях України, так і в Росії
Атака БПЛА на Москву
Джерело: Facebook

Російські військові формують мобільні вогневі групи, аби протидіяти ударам українських безпілотників, але, ймовірно, їм буде важко розгорнути ці групи в необхідному масштабі в найближчій перспективі. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

В ISW зазначають, що російське видання "Известия" з посиланням на військові джерела повідомило, що військові РФ формують мобільні вогневі групи у складі невизначених загальновійськових армій, а також армій ВПС і ППО для боротьби з безпілотниками. Ці групи оснастять тепловізорами, системами радіоелектронної боротьби і кулеметами, встановленими на пікапах.

"Известия" не уточнили, де російські військові мають намір розгорнути мобільні вогневі групи, а також про їхній склад і ешелонування.

За словами експертів, окупанти стикаються із загрозою українських безпілотників як на території окупованої України, так і в Росії на нафтопереробних заводах та інших об'єктах критичної інфраструктури, які підтримують військові зусилля Росії. Поки неясно, чи зможуть ці мобільні групи захистити територію, яку атакують українські безпілотники.

Зазначається, що опис російських мобільних вогневих груп в "Известиях" схожий на українські тактичні мобільні вогневі групи, які українські військові почали масово розгортати навесні 2023 року для захисту від регулярних ударів російських безпілотників Shahed-136/131.

"Українські сили вже давно завдають ударів з безпілотників по російських цілях в окупованій Україні, і рішення російського військового командування сформувати мобільні вогневі групи, ймовірно, є відповіддю на нещодавню інтенсифікацію ударів українських безпілотників по російських нафтопереробних заводах у лютому та березні", – кажуть аналітики.

Вони припускають, що російські війська мають труднощі з належним розгортанням систем ППО ближнього радіусу дії вздовж очікуваних векторів польотів українських безпілотників, а російські військові, схоже, навіть не змогли прикрити важливі потенційні цілі в добре захищених районах Росії.

"Масове розгортання мобільних вогневих груп на заході Росії може створити подібні проблеми для російських військ, оскільки військові РФ можуть бути не в змозі забезпечити достатню кількість таких груп у потрібному масштабі", – додають в Iнституті вивчення війни.

Атаки на російські НПЗ

Нагадаємо, в середині березня українські безпілотники атакували нафтохімічне підприємство "Перший Завод" у Калузькій області РФ, що займається переробкою нафти. Це була операція ГУР МО.

Також дрони СБУ атакували одразу три нафтопереробні заводи в Росії: в Рязані, Кстово Нижегородської області та Кірішах Ленінградської області. Пілотаж виконав далекобійний БпЛА "Лютий".

Згодом повідомлялося, що найбільша нафтопереробна компанія РФ "Роснєфть" зменшила свої потужності на 12,65% станом на початок березня порівняно із січнем цього року. Це напряму пов'язано з атаками дронів на російські НПЗ. 

Також Росстат констатував обвальне падіння виробництва бензину після ударів по російських НПЗ.

Читайте також:
Окупанти посилили штурми на півдні України, щоб здобути чергові Окупанти посилили штурми на півдні України, щоб здобути чергові "перемоги" до свят, - Плетенчук
РФ розшукує Зеленського: Аналітики ISW пояснили задум Кремля РФ розшукує Зеленського: Аналітики ISW пояснили задум Кремля
Військова допомога від США дозволить Україні контрнаступати у 2025 році, - радник Байдена Військова допомога від США дозволить Україні контрнаступати у 2025 році, - радник Байдена
Військові можуть самостійно вирахувати виплати: Міноборони запустило спеціальний калькулятор Військові можуть самостійно вирахувати виплати: Міноборони запустило спеціальний калькулятор