USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Держконцерн "Укроборонпром" реорганізовано в АТ "Українська оборонна промисловість"

За словами міністра Камишіна, наступний крок – переведення штату, передання майна і подальші трансформаційні процеси
Укроборонпром

"Укроборонпром"

Джерело: відкриті джерела

Державний концерн "Укроборонпром" у межах корпоратизації реорганізовано в АТ "Українська оборонна промисловість". Про ці зміни повідомив міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін.

"Починаємо залізні зміни найбільшого оборонного підприємства країни. Важливий крок – трансформація. Відсьогодні припинено діяльність державного концерну "Укроборонпром". Натомість утворено акціонерне товариство "Українська оборонна промисловість", – написав він.

За словами міністра, наступний крок – переведення штату, передання майна і подальші трансформаційні процеси, а далі – формування наглядової ради відповідно до стандартів OECD.

Перетворення "Укроборонпрому" на акціонерне товариство

21 березня Кабмін ухвалив рішення про перетворення державного концерну "Укроборонпром" на акціонерне товариство "Українська оборонна промисловість", 100% акцій якого належать державі. Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання уряду.

"Уряд розпочинає перетворення державного концерну "Укроборонпром" в акціонерне товариство "Українська оборонна промисловість". Це не просто зміна вивіски, це реформа, яка готувалася тривалий час ще до початку повномасштабного вторгнення Росії. Сьогодні нам як ніколи потрібна ефективність в оборонно-промисловому комплексі", – сказав Шмигаль.

За його словами, перетворення ДК "Укроборонпром" на акціонерне товариство дасть змогу створити хороші умови для залучення інвестицій у виробництво зброї, техніки та амуніції, а також посилити взаємодію з нашими західними партнерами.

Представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук своєю чергою повідомив, що 100% акцій акціонерного товариства належать державі. Він також уточнив, що статутний капітал товариства становить 237 млн гривень і формується за рахунок майна, що належало державному концерну.

Новини за темою: Кабмін замінив голову "Укроборонпрому": Що відомо про Германа Сметаніна

На базі "Укроборонпрому" створять п'ять галузевих холдингів

Цільова модель нового оборонного холдингу, який створюється у рамках трансформації держконцерну "Укроборонпром", – це невеликий корпоративний центр та галузеві холдинги за напрямками. Про це повідомив вже ексгендиректор Юрій Гусєв.

"Ми плануємо, що 63 підприємства стануть основою для п'яти галузевих науково-виробничих об'єднань – бронетехніка, авіаремонт, високоточне озброєння і боєприпаси, радарні системи і морські системи. І це все має бути зовсім у новому форматі – відповідно до принципів корпоративного управління OECD, стандартів НАТО", – сказав він.

Гусєв уточнив, що деякі підприємства не увійдуть до галузевих холдингів (наприклад, спецекспортери) і будуть у прямому підпорядкуванні корпоративного центру.

Модель трансформації концерну в сучасну оборонну компанію буде реалізовано в межах окремого закону, який президент Володимир Зеленський підписав у жовтні 2021 року, і в межах рішення Кабміну від 21 березня цього року про створення АТ "Українська оборонна промисловість" шляхом перетворення держконцерну "Укроборонпром".

"Це керуюча компанія, яка належить державі. Далі корпоративному центру належать галузеві холдинги, і вони своєю чергою мають пакети акцій виробничих підприємств у формі товариств з обмеженою відповідальністю", – пояснив Гусєв.

Він додав, що форму АТ для "Української оборонної промисловості" обрано для того, щоб, з одного боку, відповідати стандартам корпоративного управління, з іншого – стати партнером для міжнародних компаній, з якими "Укроборонпром" почав активно співпрацювати ще до початку повномасштабної війни.

Читайте також:
ДП ДП "Антонов" перетворили на акціонерне товариство
"Укроборонпром" створив Центр реінтеграції ветеранів
Наглядову раду Наглядову раду "Укроборонпрому" очолив Давід Ломджарія
Кабмін визначив новий склад наглядової ради Кабмін визначив новий склад наглядової ради "Укроборонпрому". Хто потрапив?