USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90
Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Як підвищення військового збору вплине на зарплати українців, розповів нардеп

Підвищення військового збору проведуть заднім числом
Податки
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

У жовтні Верховна Рада проголосує за закон про підвищення податків. Зокрема буде збільшено військовий податок з 1,5% до 5%. Через несвоєчасне підписання документа можуть виникнути колізії під час нарахування зарплат. Про це повідомив перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань податкової політики Ярослав Железняк.

За його словами, якщо закон і приймуть, то президент фізично підписати його зможе найімовірніше десь у 20-х числах жовтня.

"Тобто десь умовно після 15 жовтня він вступить в силу і заднім числом з 01 жовтня піднімуть військовий збір з 1,5% до 5% на всі зарплати в кінці місяця", – заявив парламентар.

При цьому пояснив, як це буде на практиці.

"Десь 14–15 жовтня всім виплатять аванс і люди фізично отримають гроші в руки. З нього військовий податок буде ще 1,5% (так як закон ще не набрав чинності). Але потім податок за той самий жовтень стане вже не 1,5%, а 5%, в тому числі з авансу", – уточнив народний депутат.

При цьому роботодавець уже виплатить авансові гроші.

"Тож Мінфін пропонує просто забрати ці гроші при виплаті зарплати. Тобто десь в кінці цього місяця людям зарплата прийде мало того що вже менше на -3,5% підвищення військового збору, так і ще мінус ті гроші з авансу", – розповів заступник голови Комітету Верховної Ради з питань податкової політики.

Нагадаємо, депутати Верховної Ради України в першому читанні проголосували за законопроєкт про підвищення податків на 58 млрд гривень у цьому році та 137 млрд – у наступному. Законопроєкт передбачає підвищення військового збору з 1,5% до 5%.

На початку вересня парламентарі в першому читанні не змогли ухвалити цей законопроєкт, тому його відправили на повторний розгляд. Уже 13 вересня уряд затвердив проєкт державного бюджету на 2025 рік. Доходи очікуються на рівні 2 трлн гривень. Видатки бюджету плануються на рівні 3,6 трлн гривень.

Читайте також:
Податки підвищать: Верховна Рада підтримала законопроєкт у першому читанні Податки підвищать: Верховна Рада підтримала законопроєкт у першому читанні
Україна планує оподатковувати посилки з міжнародних маркетплейсів. Як це вплине на держбюджет Україна планує оподатковувати посилки з міжнародних маркетплейсів. Як це вплине на держбюджет
Колишній нардеп та ексголова КМДА отримав підозру в ухиленні від сплати понад 70 млн гривень податків Колишній нардеп та ексголова КМДА отримав підозру в ухиленні від сплати понад 70 млн гривень податків
В Україні запровадять принцип В Україні запровадять принцип "воюй або працюй", – Шмигаль