USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Українці все ще вважають Польщу й США дружніми країнами, однак ставлення до них погіршилося, – опитування

Також абсолютна більшість українців вважає ворожими країнами РФ, Білорусь та Іран
українці

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Українці все ще вважають Польщу й США дружніми країнами, однак ставлення до них погіршилося. Про це свідчать дані моніторингу оцінки дружності країн в опитуванні.

"Польща залишається дружньою країною для більшості українців, однак позитивна оцінка зменшилася з 94% до 79% порівняно з минулим роком. Крім того, з 79% до 33% знизилася частка тих, хто вважає Польщу однозначно дружньою. Хоча для більшості українців США продовжують сприйматися дружньою країною, однак також з 61% у червні до 35% знизилася частка тих, хто говорить про однозначну дружність США, й натомість обирає варіант "скоріше дружня", – йдеться в повідомленні.

Загалом більшість вважає дружніми до України США і Велику Британію (по 81%), Німеччину (80%), Польщу і Литву (по 79%), Канаду (78%), Францію (70%), Японію (55%).

Також спеціалісти вказують, що абсолютна більшість українців вважає ворожими країнами РФ (97%), Білорусь (90%), Іран (75%).

Китай і Угорщина перейшли в категорію скоріше недружніх країн: 58% вважають ворожим Китай, і 52% – Угорщину.

"Раніше ці дві держави сприймалися нейтральніше: Китай у червні 2023-го вважали ворожою країною 34% опитаних, а 52% – нейтральною, а Угорщину вважали раніше ворожою країною 42% опитаних, ще 26% – нейтральною. До Білорусі ставлення також погіршилося: з 56% до 71% виросла частка респондентів, які ставляться до Білорусі як до абсолютно ворожої країни", – кажуть дослідники.

Натомість нейтрально-дружнім українці вважають Ізраїль: 44% оцінили як нейтральну, 38% – дружню. Туреччину розглядають більше як нейтральну країну (51%).

Водночас порівняно з червнем 2023 року з 40% до 30% знизилася поширеність думки, що Туреччина є дружньою країною.

Новини за темою: Українці стали більше довіряти державі через війну, а не завдяки досягненням, – дослідження "Рейтинг"

Раніше

73% українців стверджують, що готові терпіти війну стільки, скільки буде потрібно (плюс 3% готові терпіти ще досить довго – рік). Про це йдеться у всеукраїнському опитуванні громадської думки, яке провели фахівці Київського міжнародного інституту соціології (КМІС). 

За даними дослідження, при цьому з травня 2022 року ситуація не змінюється – у травні 2022-го 71% готові були терпіти стільки, скільки потрібно буде, у грудні 2023 року – 73%.

"Разом з цим 3% готові терпіти ще пів року, а лише декілька місяців – 18%. У всіх регіонах виразна більшість мешканців готові терпіти стільки, скільки буде потрібно", – розповів виконавчий директор КМІС Антон Грушецький.

Читайте також:
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
У Києві заарештували й готують до екстрадиції американця, якого США підозрюють в подвійному вбивстві У Києві заарештували й готують до екстрадиції американця, якого США підозрюють в подвійному вбивстві
У Польщі відкрили військову базу американського спецназу У Польщі відкрили військову базу американського спецназу
У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю