USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Українці стали більше довіряти державі через війну, а не завдяки досягненням, – дослідження "Рейтинг"

Соціологи вказують, що усереднений показник довіри є швидше феноменом воєнного часу, а не звичайною ситуацією
українці
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Українці продемонстрували надзвичайно високий рівень згуртованості при необхідності протистояння ворогу, а також зростання у воєнних умовах рівня національної, громадянської та мовної самоідентифікації. Про це йдеться в дослідженні соціологічної групи "Рейтинг", спираючись на результати власного опитування про рівень соціального капіталу в суспільстві.

Соціологи зазначають, що в основних ідеологічних питаннях, як-то питання зовнішньополітичного вектора чи історії, в яких до лютого 2022 року спостерігали протистояння за регіональною ознакою, нині загалом є консенсус у переважної більшості громадян.

"Така згуртованість є добрим підґрунтям для формування соціального капіталу. З іншого боку, через довготривале протистояння на ідеологічному ґрунті, яке доволі часто розігрувалося політичними силами під час виборчих кампаній, ідея єдності суспільства поки не є домінуючою", – зазначається в дослідженні.

Водночас соціологи вказують, що усереднений показник довіри до державних та місцевих установ влади на цей час є швидше феноменом воєнного часу, а не звичайною ситуацією.

Новини за темою: Попри всі негаразди 70% українців вважають себе щасливими людьми, - дослідження

Водночас через покладання на державу як провідника у питаннях захисту та оборони розмиває її роль у суспільстві через часткове скасування суспільного договору.

"У такій ситуації норми і цінності держави сприймаються швидше як декларативні, а не є базисами для встановлення правопорядку та законності. З іншого боку, за сприятливих умов рівень довіри до місцевої влади має потенціал для зростання, зважаючи на успіхи децентралізації, кращі можливості комунікації з громадянами та демонстрації своїх успіхів під час повоєнної відбудови", – пояснюють експерти.

Дослідження проводили в усіх областях України, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв’язок, серед 2 тис. респондентів методом CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing – телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера, – ред.). Вибірка репрезентативна за віком, типом поселення та регіоном проживання.

Як змінилася довіра українців до президента та уряду

Київський міжнародний інститут соціології провів нове опитування, яке показало, що рівень довіри до президента серед українців від початку війни зріс і становить 73%. Про це йдеться в презентації КМІС.

"Після широкомасштабного вторгнення в Україні спостерігається ефект "згуртування навколо прапора": довіра до державних органів, особливо до президента, суттєво зросла", – йдеться у висновку соціологів.

Так, станом на жовтень 73% респондентів довіряють президенту (не довіряють – 21%), 54% довіряють уряду (не довіряють – 38%), 49% довіряють регіональним адміністраціям (не довіряють 34%), 51% довіряють місцевій владі (не довіряють – 38%)".

Новини за темою: Після перемоги українці найбільше побоюються корупції, аніж повторення воєнних дій, – опитування

Як з'ясувалося, главі держави найбільше довіряє молодь і люди з високим рівнем доходу, у регіональному плані найменше довіряють Володимиру Зеленському жителі сходу.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, - ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, - ISW
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні