USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

73% українців готові терпіти війну стільки, скільки буде потрібно, – соцопитування

Разом з цим 3% готові терпіти ще пів року, а лише декілька місяців – 18%
українці

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

73% українців стверджують, що готові терпіти війну стільки, скільки буде потрібно (плюс 3% готові терпіти ще досить довго – рік). Про це йдеться у всеукраїнському опитуванні громадської думки, яке провели фахівці Київського міжнародного інституту соціології (КМІС). 

За даними дослідження, при цьому з травня 2022 року ситуація не змінюється – у травні 2022 року 71% готові були терпіти стільки, скільки потрібно буде, у грудні 2023 року – 73%

"Разом з цим 3% готові терпіти ще пів року, а лише декілька місяців – 18%. У всіх регіонах виразна більшість мешканців готові терпіти стільки, скільки буде потрібно", – розповів виконавчий директор КМІС Антон Грушецький.

Хто переможе у війні: Україна чи Росія?

Хоча після майже двох років широкомасштабного вторгнення ми спостерігаємо деяке зниження віри в перемогу України, але попри все абсолютна більшість українців продовжують зберігати оптимізм. Так, станом на початок лютого 2024 року 89% українців загалом вірили в перемогу України, зокрема, з них 60% безумовно були переконані в цьому. У травні 2022 року 95% вірили в перемогу і з них 80% були безумовно переконані в цьому.

"Наразі лише 4% скоріше або безумовно переконані, що переможе Росія (у травні 2022 року таких було 1%). У всіх регіонах не менше ніж 80% вірять у перемогу України і, зокрема, не менше ніж 57% безумовно переконані в цьому. Якщо "стратегічно" українці вірять у перемогу, то стосовно поточного моменту оцінки ситуації стриманіші", – пояснили аналітики.

Мешканці різних регіонів мають досить подібні погляди на ситуацію на полі бою.

Новини за темою: Українці назвали найголовні проблеми, крім війни: Результати опитування

Найбільш реалістичний результат війни

Також респондентам ставилося запитання, який результат війни вони вважають найбільш реалістичним. Їм були зачитані п’ять можливих сценаріїв: від "збереження державності і незалежності України, хай навіть із вимушеними територіальними втратами" (що фактично відповідає, що реалістичним є втримання територій, які зараз контролюються) до "перенесення бойових дій на територію РФ" (що відповідає повному відновленню територіальної цілісності й веденню війни вже на території Росії.

Порівняно з травнем 2022 року стало трохи менше тих, хто вважає реалістичним сценарій повного відновлення територіальної цілісності, але все одно наразі переважна більшість українців – 65% – вірять, що війна завершиться поверненням під контроль України всіх територій, включно із Донбасом та Кримом (зокрема, 14% вірять, що бойові дії будуть перенесені на територію Росії) (у травні 2023 року вірили у відновленні цілісності – 71%).

"Водночас з 25% у травні 2022 року до 32% у лютому 2024 року стало більше тих, хто допускає, що в результаті війни можуть бути певні втрати. З цих 32% найбільше (19%) тих, хто вважає, що війна завершиться втриманням територій, які контролюються зараз (у травні 2022 року таких було 6%, але з травня 2022 року Україна визволила значу частину територій, тобто у 2024 році респонденти відповідали в умовах ситуації на полі боя, яка суттєво відмінна від ситуації травня 2022 року). Ще 9% вірять у визволення всіх територій, які Україна контролювала до 24 лютого 2022 року", – додали дослідники.

У всіх регіонах думки населення досить близькі. Зокрема, у всіх регіонах 63–66% вірять у повне відновлення територіальної цілісності, а вважають, що можуть бути певні втрати, 31–34%.

Новини за темою: Українці все більше відчувають суму й все менше – гордості: Оприлюднили нове соцопитування

Яким українці бачать майбутнє України через 10 років?

У всіх регіонах більшість населення вважають, що в майбутньому Україна буде процвітаючою країною в складі ЄС. Відносно найменше таких на сході, де 67% мають оптимістичні погляди (а песимістичні погляди поділяють 25%). В інших регіонах 73–76% оптимістично дивляться на майбутнє країни (песимістично – 16–19%).

"Незалежно від віку більшість українців оптимістично дивляться в майбутнє. Утім, варто звернути увагу, що молодші респонденти були трохи більше песимістичні. Зокрема, серед респондентів у віці 18–29 років 68% оптимістично дивляться на майбутнє України через 10 років, а песимістично – 26%. Як і з іншими дотичними суспільними настроями, природно було очікувати, що після значного сплеску з часом рівень оптимізму буде знижуватися. Водночас наразі рівень оптимізму насправді зберігається на досить високому рівні (враховуючи всі випробування, через які проходить Україна та українці)", – зауважують соціологи.

І додають, що не варто недооцінювати Росію, яка "зберігає потенціал завдавати великих страждань Україні".

Читайте також:
РФ почала наступ раніше запланованих термінів і розширила зону боїв майже на 70 км, - Сирський РФ почала наступ раніше запланованих термінів і розширила зону боїв майже на 70 км, - Сирський
Зеленський про захист Харківщини: РФ не дійшла до основних ліній оборони Зеленський про захист Харківщини: РФ не дійшла до основних ліній оборони
У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю
НАТО обговорює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговорює відправку військ в Україну для навчання