USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Роумінг з ЄС: Українцям ще на рік продовжили угоду

10.07.2023 20:03 98
Наразі безоплатний роумінг надають 22 європейських та 7 українських операторів
Мобільний телефон
Джерело: відкриті джерела

Європейські та українські оператори продовжили угоду про скасування роумінгової плати для громадян України ще на 12 місяців. Про це повідомили на сайті Європейської комісії.

У Єврокомісії зазначили, що сприяли досягненню цієї угоди, яка дозволила взаємно знизити тарифи на міжнародні дзвінки.

"Доступні дзвінки дозволяють шукачам притулку в Європі зв’язатися з родиною та друзями в Україні - і навпаки", - йдеться у повідомленні.

Наразі безоплатний роумінг надають 22 європейських та 7 українських операторів. 

Водночас в Єврокомісії закликали всіх європейських операторів приєднатися до угоди. Також готують інтеграцію України в зону роумінгу Європейського Союзу.

Раніше

У квітні українська та європейська сторони завершили офіційні процедури внесення змін в Угоду про асоціацію, які відкривають шлях для фактичного приєднання України до роумінгової зони ЄС. Про це заявили в пресслужбі Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації.

Так, вже завершили процедури зі внесення змін до Угоди про асоціацію. На черзі – гармонізація законодавства.

"Україна переходить до виконання свого домашнього завдання – гармонізації українського законодавства із законодавством ЄС в частині роумінгу", – зазначив регулятор.

В пресслужбі відомства додали, що планують якомога швидше наблизити Україну до роумінгової зони Євросоюзу – Roam Like at Home – та, відповідно, отримання режиму внутрішнього ринку ЄС для ринку роумінгу.

Що передувало?

Наприкінці минулого року країни Євросоюзу досягли згоди щодо запровадження роумінгу для громадян України. Він передбачатиме дзвінки за тарифами українських операторів. 

Відповідне питання обговорювали на зустрічі міністрів, що відповідають за телекомунікації, повідомляв bankier.pl. Варто зазначити, що натомість громадяни Європейського Союзу не платитимуть окремо за роумінг в Україні.

За словами заступника державного секретаря канцелярії прем’єрміністра Польщі Павела Левандовського, послуга "Роумінг як вдома" передбачає, що українці в Польщі та інших країнах зможуть телефонувати, писати SMS чи користуватися мобільним інтернетом зі своїх номерів Київстар, Vodafone чи інших операторів без змін сім-карт на європейські та без додаткових оплат.

"В основному є консенсус з цього приводу. Голосів проти не було. Питання стосувалися технічних умов рішень. Процедура відома в ЄС. Суть в тому, щоб включити Україну в ті самі рамки, в яких ми працюємо", – зазначив він.

18 квітня цього року Єврорада схвалила двостороннє рішення України та ЄС щодо ведення "роумінгового безвізу". Про це повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров у Telegram.

Очільник Мінцифри розповів, що після запровадження роумінгу ціни на дзвінки близьким у Європу для українців знизяться.

Читайте також:
Microsoft представила нейромережу, що створює реалістичне відео на основі однієї фотографії Microsoft представила нейромережу, що створює реалістичне відео на основі однієї фотографії
В Telegram з’явився редактор для створення стікерів В Telegram з’явився редактор для створення стікерів
Спростить подачу документів: Міноборони запускає онлайн-платформу для військовослужбовців Спростить подачу документів: Міноборони запускає онлайн-платформу для військовослужбовців "Військовий асистент"
Спільні альбоми, підтримка HD-фото та відправка файлів до 100 МБ: Meta оновила Messenger Спільні альбоми, підтримка HD-фото та відправка файлів до 100 МБ: Meta оновила Messenger