USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Українці у червні вперше за 11 місяців продали більше валюти, ніж купили, - Нацбанк

Чистий продаж валюти склав понад 18 мільйонів доларів
Валюта США

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Обсяги продажу населенням України валюти у червні 2023 року вперше з липня минулого року перевищили обсяги її купівлі. Це випливає з даних Національного банку України.

Із серпня 2022 року по травень 2023 року на роздрібному ринку переважала купівля валюти. У січні та лютому це перевищення навіть сягало пів мільярда доларів на місяць.

Зміна на користь продажу валюти почалася в безготівковому сегменті ще в травні: клієнти банків стали купувати валюти на депозити менше, ніж продавали її після завершення раніше відкритих депозитів. У червні ця тенденція посилилася.

Новини за темою: Гривня зміцнюється: У Нацбанку пояснили, як новини про контрнаступ впливають на національну валюту

У підсумку за місяць українці продали банкам готівкової та безготівкової валюти на 1,675 мільярда доларів та купило на 1,657 мільярда доларів. Тож чистий продаж валюти склав понад 18 мільйонів доларів — це перше позитивне значення з серпня минулого року.

Курс гривні

Український уряд нещодавно покращив прогноз щодо курсу гривні до долара у 2023 році. Курс гривні у бюджеті закладено на рівні 42,2 грн/дол., а на кінець 2023 року – 45,8 грн/дол. 

Нині Національний банк України проводить політику керованого плаваючого обмінного курсу. Це означає, що обмінний курс гривні до долара може коливатися в заздалегідь визначеному діапазоні.

Коли війна закінчиться, ймовірно, що ця тенденція продовжиться і долар залишиться слабшим, ніж був до початку війни.

Читайте також:
НБУ підвищив курс євро до історичного максимуму НБУ підвищив курс євро до історичного максимуму
Нацбанк пропонує спростити обмін пошкоджених банкнот гривні Нацбанк пропонує спростити обмін пошкоджених банкнот гривні
НБУ має намір змінити правила банківської таємниці, дозволивши держорганам отримувати інформацію про рахунки НБУ має намір змінити правила банківської таємниці, дозволивши держорганам отримувати інформацію про рахунки
НБУ оптимізував низку валютних обмежень: Що змінюється відсьогодні НБУ оптимізував низку валютних обмежень: Що змінюється відсьогодні