USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Українцям можуть дозволити через "Дію" обирати, що і де відбудовувати

На інвестиційні проєкти виділили в бюджеті 2 млрд гривень
Харків_2
Джерело: відкриті джерела

Бюджетний комітет рекомендував у другому читанні та в цілому проєкт закону щодо розподілу ДФРР через голосування в "Дії". Про це повідомила голова комітету з питань бюджету Верховної Ради України Роксолана Підласа.

За її словами, цьогоріч у бюджеті виділили 2 млрд гривень на державні інвестиційні проєкти для регіонального розвитку. Порівняно з минулими роками – це небагато.

"У редакції комітету пропонують розділити ці кошти між областями так: по 41,7 млн грн – на області, які менше постраждали від обстрілів та/або окупації та місто Київ, по 132,6 млн грн – на області, які більше постраждали (це Донецька, Херсонська, Запорізька, Миколаївська, Київська, Сумська, Харківська, Чернігівська, Дніпропетровська, Одеська, Житомирська). Будівництво буде відбуватись лише в тих громадах, які повністю підконтрольні уряду України та на території яких не ведуться бойові дії", – розповіла Підласа.

Новини за темою: Відбудова Київщини: Як змінюються райони, які перебували під окупацією РФ

І додала, що в кожній області пропонують коштом держави частково профінансувати проєкт, що отримає найбільшу кількість голосів у "Дії".

"Для того, щоб уникнути складного вибору між "стильними молодіжними" проєктами (умовний скейт-парк) та нудними господарськими (наприклад, труби для водопостачання), в цьому році пропонується обмежитись лише проєктами розвитку з наступних категорій: критична інфраструктура ЖКГ, лікарні, ЦНАПи, укриття тощо. Ми довго розмірковували над тим, як підтримати малі громади в ситуації прямого волевиявлення. У фінальній редакції комітет пропонує залишити позитивну дискримінацію малих громад через вимогу до співфінансування проєкту: громади, які мають населення понад 225 тис. осіб, мають докласти 50% коштів на проєкт", – пояснила голова комітету.

Самій Підлісній імпонує правка Романа Грищука, якою він пропонує відв’язатися від реєстрації місця проживання та дозволити громадянину голосувати за будь-який проєкт у будь-якій області.

Голосування у Верховній Раді відбудеться на початку травня.

Додамо, у застосунку "Дія" доступна послуга – купівля військових облігацій. Це цінні папери, що випускає держава під час воєнного стану.

Читайте також:
Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію
Відновлення житлового фонду: ЄІБ розробляє для України програму вартістю 230 млн євро Відновлення житлового фонду: ЄІБ розробляє для України програму вартістю 230 млн євро
З початку року українці встановили новий рекорд із відкриття ФОПів через З початку року українці встановили новий рекорд із відкриття ФОПів через "Дію"
Україна й Чехія відновлюватимуть довкілля в українських громадах після війни. Для цього створили спеціальний проєкт Україна й Чехія відновлюватимуть довкілля в українських громадах після війни. Для цього створили спеціальний проєкт