USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Українці можуть подати заяву про пошкоджене майно на ТОТ у Міжнародний реєстр збитків через "Дію"

У Мінцифри запустили бета-тестування
зруйнований будинок
Пошкоджений внаслідок атаки росіян будинок. Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Українці, чиє майно пошкодила чи знищила Росія на тимчасово окупованих територіях або в зонах бойових дій, відтепер можуть у "Дії" подати заяву до міжнародного Реєстру збитків. Про це повідомили в пресслужбі Міністерства цифрової інформації.

У відомстві заявили, що розширюють можливості для подання заяв до Міжнародного реєстру, щоб кожен українець мав змогу приєднатися до формування фундаменту репарацій і отримав компенсацію за вчинки РФ.

"Щоб сервіс працював чітко й без помилок, запускаємо бета-тест нового етапу", – зазначили в Мінцифри.

До тестування можуть приєднатися ті, хто є власником пошкодженого або знищеного житла, зокрема якщо:

  • право власності на майно не зареєстроване в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно;
  • немає акту про пошкоджене майно і не було подачі на програму "єВідновлення";
  • оселя на тимчасово окупованих територіях або в зоні бойових дій;
  • ви – громадянин України, повнолітній і маєте картку платника податків.
Новини за темою: Україна отримає 100 млн євро від європейського банку для компенсацій за знищене житло

Як заповнити заяву?

Зазначимо, цей реєстр створили під егідою Ради Європи у травні минулого року. Головною метою реєстру є фіксація всіх заяв про шкоду, яку завдала війна, щоб Росія виплатила Україні й українцям справедливі репарації.

З 2 квітня в Україні стартувало подання заяв до Міжнародного реєстру збитків від агресії РФ за зруйноване або пошкоджене житло фізичних осіб.

Для того, щоб подати заяву, варто надати необхідну інформацію про постраждалих, їхнє майно та пошкодження. А ще оцінку збитків і додаткові докази для підтвердження інформації, викладеної у заяві.

Після того як заява буде заповнена, докази долучать, документ передадуть до Міжнародного реєстру збитків. Там її мають розглянути відповідно до правил розгляду заяв, а також перевірити на відповідність встановленим критеріям та нормам.

Уже потім Рада реєстру ухвалює рішення про внесення заяв до реєстру. Тоді така заява, за якою є позитивне рішення, зберігатиметься у реєстрі.

Наступним кроком буде її передача до Комісії з розгляду заяв на відшкодування, де вже ухвалять рішення про присудження компенсацій.

До речі, станом на квітень, 397 рішень винесли українські суди щодо відшкодування шкоди, завданої військовою агресією Росії з початку повномасштабного вторгнення.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом