USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Український фільм "20 днів у Маріуполі" отримав "Оскар-2024"

Це документальна картина про російську облогу Маріуполя
20 днів Маріуполя, Оскар-2024
Автори фільму "20 днів у Маріуполі"
Джерело: скріншот

"20 днів у Маріуполі" Мстислава Чернова отримав "Оскар-2024" в номінації "Найкращий документальний повнометражний фільм". Це перша кінонагорода для України за весь час проведення премії.

Під час промови Чернов сказав, що він "хотів би, щоб цей фільм ніколи не довелося знімати".

"Я проміняв би цю статуетку на те, щоб Росія ніколи не нападала на наші міста, не вбивала десятки тисяч наших громадян... Разом ми повинні робити все, щоб ця війна закінчилася", – заявив він.

Весь зал аплодував Чернову стоячи.

Про фільм

Це документальний фільм українського воєнного кореспондента та письменника, відеографа Мстислава Чернова про російську облогу Маріуполя у лютому – березні 2022 року під час повномасштабного вторгнення РФ до України.

Картина створена 2023 року у співпраці Associated Press та Frontline. Прем'єра стрічки відбулася 21 січня 2023 року на найбільшому в США фестивалі незалежного кіно Sundance, де потрапила до конкурсної програми "Світове документальне кіно" і отримала Приз глядачів.

Стрічка отримала премію BAFTA у категорії "Найкращий документальний фільм" та номінацію в категорії" Найкращий фільм іноземною мовою", виграла премію Гільдії режисерів Америки в категорії "Видатні режисерські досягнення в документалістиці".

Загалом, тільки за січень 2024 року отримав більше ніж 20 нагород і 40 номінацій. Стрічка стала найбільш касовим українським документальним фільмом.

"Оскар-2024"

96-та церемонія вручення премії Американської кіноакадемії проходила в ніч з 10 на 11 березня у театрі Dolby в Лос-Анджелесі. Ведучими церемонії вчетверте став комік, телеведучий Джиммі Кіммел. Переможців оголошували зірки світу кіно, серед яких акторка та співачка, зірка "Дюни" Зендея, культовий режисер Стівен Спілберг, актор Ніколас Кейдж, актор, зірка "Барбі" Раян Гослінг, легендарний актор Аль Пачіно та інші.

На найбільше статуеток претендував байопік "Оппенгеймер" режисера Крістофера Нолана, він претендував на перемогу в 13 категоріях. На другому місці з 11 номінаціями знаходилася стрічка "Бідолашні створіння" грецького режисера Йоргоса Лантімоса. Драма Мартіна Скорсезе "Вбивці квіткової повні" мала 10 номінацій, а касовий хіт 2023 року "Барбі" Гретти Гервіг – 8.

Нагадаємо, минулого року на церемонії "Оскар-2023" основні статуетки отримали Брендан Фрейзер (за "Найкращу чоловічу роль" у фільмі "Кит"), Мішель Єо (за "Найкращу жіночу роль" у фільмі "Все завжди і водночас)". Найкращим фільмом 2023 року, на думку журі, стала стрічка "Все завжди і водночас".

Читайте також:
Морпіх із Маріуполя Лукач отримав квартиру на Київщині: Першою його гостею стала співачка Могилевська Морпіх із Маріуполя Лукач отримав квартиру на Київщині: Першою його гостею стала співачка Могилевська
Німецькі компанії беруть участь у російській реконструкції Маріуполя, – ЗМІ Німецькі компанії беруть участь у російській реконструкції Маріуполя, – ЗМІ
Netflix думає розширити фільм Netflix думає розширити фільм "Довбуш" і створити чотири серії, – режисер стрічки
"Еквівалент чаші з блювотинням": Посол України в Австралії відреагував на програму про російських солдатів на війні проти України, яку показав місцевий канал