USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Комітет рекомендує Раді відшкодовувати кінотеатрам витрати за показ фільмів англійською

Компенсація буде за умови, якщо кожен зал кінотеатру проведе не менше ніж вісім сеансів фільмів англійською мовою впродовж місяця
Кіно
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Верховній Раді пропонують затвердити державну програму щодо сприяння вивченню англійської мови. В її межах пропонується відшкодовувати кінотеатрам витрати на показ фільмів англійською, не покриті з продажу квитків. Про це повідомляє пресслужба Комітету гуманітарної та інформаційної політики.

Зазначається, що таку пропозицію президент Володимир Зеленський вніс ще минулого року. Законопроєкт вже ухвалили в першому читанні, тепер на нього чекає ще друге читання.

Якщо документ ухвалять у такій редакції, яка є зараз, то показ іноземних фільмів англійською мовою на вказаних умовах відшкодування відповідних витрат буде на добровільних засадах. Але з дотриманням низки вимог.

Зокрема, кожен зал повинен провести не менше ніж вісім сеансів фільмів англійською мовою впродовж місяця. Щонайменше два публічні покази повинні бути впродовж тижня у будь-який час, у вихідний та/або робочий день з початком показу після 18:00.

Що ще відомо про законопроєкт?

Документом пропонується закріпити, що англійська мова належить до мов міжнародного спілкування в Україні, і держава має сприяти її вивченню громадянами.

Обов'язково володіти англійською повинні кандидати на такі посади:

  • державної служби;
  • військовослужбовців офіцерського складу, які проходять військову службу за контрактом, перелік яких встановлюється Кабміном;
  • поліцейських середнього та вищого складу Національної поліції України, посад начальницького складу інших правоохоронних органів;
  • прокурорів;
  • податкові та митні органи, перелік яких встановлюється Кабміном;
  • керівників суб'єктів державного сектору економіки, перелік яких встановлюється Кабміном.

Цю мову також мають вивчати у школах та садках.

Також згідно з документом, підрозділи екстреної допомоги мають надавати допомогу іноземцям та особам, які не володіють державною мовою, англійською. Також медичні працівники повинні вміти надавати допомогу англійською мовою або з допомогою перекладача.

Інформація про культурні заходи, архівні документи, музейні експонати має дублюватися англійською. 

В усіх видах транспорту інформація має дублюватися англійською мовою. Також співробітники транспорту мають уміти спілкуватися англійською.

Скандал

Пункт щодо відмови українського дубляжу в кінотеатрі викликав неабиякий скандал.

Критики відмови від українського дубляжу англомовних фільмів у кінотеатрах зауважували, що це призведе до звільнення акторів, закриття студій, втрати аудиторії кінотеатрів і, як наслідок, до розвитку "піратства", зокрема поширення російськомовного "піратського" контенту.

Водночас прихильники цього нововведення посилалися на досвід європейських країн, де здебільшого всі фільми, окрім дитячих, показують в оригіналі.

Читайте також:
Мобілізація, ювілейний саміт НАТО та старт Олімпійських ігор: Про які події липня варто знати українцям Мобілізація, ювілейний саміт НАТО та старт Олімпійських ігор: Про які події липня варто знати українцям
Рада на найближчих засіданнях розгляне призначення міністрів, – Стефанчук Рада на найближчих засіданнях розгляне призначення міністрів, – Стефанчук
Зеленський підписав закон про статус англійської мови в Україні Зеленський підписав закон про статус англійської мови в Україні
Мобілізаційний вік хочуть зменшити до 50 років Мобілізаційний вік хочуть зменшити до 50 років