USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

"Одеська кіностудія" через збитковість може припинити своє існування

Значні проблеми кіностудії пов’язані з доходами від авторських прав на свою продукцію
Одеська кіностудія
"Одеська кіностудія"
Джерело: відкриті джерела

Через неефективні управлінські рішення керівництва та бездіяльність акціонерів "Одеська кіностудія" стала збитковою і ризикує припинити своє існування. Про це зазначають у пресслужбі Державної аудиторської служби, посилаючись на результати перевірки фінансової діяльності компанії.

Зокрема в Держаудитслужбі констатують, що за останні п’ять років кіностудія недоотримала доходів або втратила таку можливість, а також здійснила зайві витрати на загальну суму понад 400 мільйонів гривень.

"Досі не провели державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно – земельні ділянки ПрАТ "Одеська кіностудія", що розташовані в елітній зоні Одеси на узбережжі Чорного моря загальною площею 6,62 га. Таке зволікання може привести до безповоротної втрати кіностудією цих земель, первісна вартість яких складає понад 61 мільйон гривень", – йдеться в повідомленні.

Разом з тим не провели й переоцінки вартості майна, що належить кіностудії. А це все призвело до заниження вартості її активів майже на 200 мільйонів гривень.

Також вказують, що значні проблеми кіностудії пов’язані з доходами від авторських прав на свою продукцію.

Приміром, під час аудиту з'ясували, що Державне агентство України з питань кіно передало приватній структурі ТОВ "Фірма Будущеє" виключні майнові авторські права на використання національної культурної спадщини та загальнодержавної власності України – Фільмофонду, створеного ДП "Одеська кіностудія художніх фільмів" у період з 1955-го по 1991 рік.

Всього налічується 269 картин, серед яких загальновідомі фільми: "Д’Артаньян і три мушкетери", "Пригоди Електроніка", "Місце зустрічі змінити не можна", "Діти капітана Гранта" тощо. Внаслідок чого "Одеська кіностудія" не отримала додаткових надходжень на суму майже 13 мільйонів гривень.

Окремою проблемою залишається й отримання доходів від роялті, які є значно меншими, ніж собівартість створених протягом п’яти останніх років компанією фільмів. Така ситуація може завдати збитків на суму понад 40 мільйонів гривень.

Новини за темою: Український фільм "20 днів у Маріуполі" отримав "Оскар-2024"

Більше про кіностудію

Загалом "Одеська кіностудія" веде свою історію з 1907 року.

До червня 2020 року приватним співвласником "Одеської кіностудії" через свою компанію "Нова кіностудія", якій належало 50% мінус одна акція "Одеської кіностудії", був ексголова "1+1 медіа" та ексміністр культури Олександр Ткаченко.

22 червня 2020 року у зв'язку з призначенням його міністром культури Ткаченко офіційно вийшов із компанії "Нова кіностудія" і продав належний йому пакет акцій ПрАТ "Одеська кіностудія" в розмірі 25% мінус одна акція банкіру Олександру Морозову. 50% плюс одна акція належать державі в особі Мінкульту.

У липні 2023 року на тлі скандалів які прокотилися країною, Верховна Рада прогнозовано звільнила з посади міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка.

Нині кіностудія належить до виробників національних фільмів в Україні. А з 2019 року на базі Одеської кіностудії створено дочірнє підприємство Odesa Film Production.

Читайте також:
Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО
Через війну збитки й втрати українського енергосектору перевищили 56 мільярдів доларів Через війну збитки й втрати українського енергосектору перевищили 56 мільярдів доларів
Скільки українців готові залишитись у разі загострення воєнної обстановки: Результати опитування Скільки українців готові залишитись у разі загострення воєнної обстановки: Результати опитування
В Одесі судитимуть жінку, яка справила потребу і вчинила наругу над державним прапором В Одесі судитимуть жінку, яка справила потребу і вчинила наругу над державним прапором