USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Українськи АЕС витримають землетруси потужністю до семи балів за шкалою Ріхтера, – "Енергоатом"

При шести балах блоки атомних станцій зупиняються та переводяться у безпечний стан
землетрясение Турция

Рятувальники виносять дівчинку з будівлі після землетрусу в Діярбакірі, Туреччина, 6 лютого 2023 року. REUTERS

Джерело: Reuters

Українські АЕС здатні витримати землетруси потужністю до семи балів за шкалою Ріхтера. Про це повідомила пресслужба НАЕК "Енергоатом".

Всі АЕС України оснащені відповідним обладнанням, яке фіксує поштовхи земної кори. Головний центр спеціального контролю в режимі реального часу відслідковує та реєструє будь-які відхилення від норми сейсмічної стійкості в районі розташування атомних станцій.

На українських АЕС працює аварійний захист енергоблоків: при шести балах блоки терміново зупиняються та переводяться у безпечний стан. Кожні десять років проводиться переоцінка безпеки всіх реакторів на сейсмічну стійкість і за потреби вживаються додаткові заходи для захисту енергоблоків.

"Всі українські АЕС проєктувалися з урахуванням сейсмічної активності регіону. При виборі майданчиків для будівництва обиралися ті ділянки, де найбільш безпечно. Вітчизняні атомні станції здатні витримати землетруси потужністю до семи балів", – зазначив президент "Енергоатома" Петро Котін. 

АЛГОРИТМ ДІЙ ПІД ЧАС ЗЕМЛЕТРУСУ

Як діяти під час землетрусу, розповіли в Державній службі з надзвичайних ситуацій. 

  1. У разі перебування на першому-другому поверхах потрібно швидко залишити будинок та відійти від нього на відкрите місце.
  2. У разі знаходження вище другого поверху необхідно негайно залишити кутові кімнати. Після цього людям потрібно стати в отворі внутрішніх дверей або у кутку кімнати, якомога далі від вікон і важких предметів; укритися під міцними столами, поблизу головних стін чи колон, закрити голову руками. Коли закінчиться перша серія поштовхів слід залишити будинок, а якщо будинок цілий – закрити водопровідні крани, відключити газ і електроенергію.

Не потрібно кидатися до сходів або ліфту; вибігати з будинку швидко, але обережно; остерігатися уламків, електричних дротів та інших джерел небезпеки; віддалитися від високих споруд, шляхопроводів, мостів та ліній електропередач.

В ДСНС не радять користуватись авто під час землетрусу, а пересуватися пішки. Але у випадку пересування автотранспортом людям варто зупинитися і відчинити двері. До припинення коливань варто залишатись в машині. Згодом перевірити, чи немає поблизу постраждалих, сповістити рятувальників та медиків і по можливості надати домедичну допомогу.

Джерело: ДСНС України

ЩО ПЕРЕДУВАЛО

На півдні Туреччини в ніч із 5-го на 6 лютого стався землетрус магнітудою 7,8. Його назвали найсильнішим у Туреччині з 1939 року. Землетрус також відчули жителі Сирії, Лівану, грецького Кіпру та Іраку. Вдень 6 лютого в центральній частині Туреччини сталося ще шість сильних землетрусів. Тоді підземні поштовхи також відчувалися у грузинському Батумі, Іраку та в Ізраїлі.

Кількість жертв землетрусів у Туреччині та Сирії зросла до понад 11 тисяч людей. У Туреччині загинули щонайменше 8574 людини, а в Сирії  щонайменше 2530 людей.

Серед жертв також четверо постраждалих громадян України, які отримали легкі тілесні ушкодження. Загалом розшукано вже 38 українців, ще 19 не виходять на зв'язок.

ЯК ВИМІРЮЮТЬСЯ ЗЕМЛЕТРУСИ

Землетруси вимірюються за допомогою сейсмографів, які відстежують сейсмічні хвилі, що проходять через Землю після землетрусу. В основному вчені використовують дві шкали для вимірювання землетрусів – шкалу Ріхтера, яка визначає величину землетрусів, і шкалу інтенсивності землетрусів Меркаллі. 

Читайте також:
У Харкові невідомий представився священником, забрав церковні гроші з атрибутикою і зник У Харкові невідомий представився священником, забрав церковні гроші з атрибутикою і зник
Франція підтримає Чехію й Німеччину в боротьбі з кібератаками РФ Франція підтримає Чехію й Німеччину в боротьбі з кібератаками РФ
На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду
Обмін полоненими Обмін полоненими "всіх на всіх" можна провести до завершення війни, - Зеленський