USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Землетруси: Чому земля ворушиться і як це вимірюють

Вчені використовують в основному дві шкали вимірювання активності землі
землетрус в Туреччині 06.02.23_3
Джерело: Anadolu Agency

За останню добу в Туреччині сталося декілька найсильніших мало не за століття землетрусів. Кількість загиблих після першого уже сягає більше ніж 900 осіб, а загалом постраждало понад 7,6 тисячі осіб. 

ЩО ТАКЕ ЗЕМЛЕТРУС

Ми сприймаємо землетрус як рух земної поверхні. Але насправді землетрус – це короткотривалі, раптові струси земної кори, викликані перемінним переміщенням мас гірських порід у надрах Землі. Іншими словами, вони відбуваються внаслідок визволення великої кількості енергії, яка накопичується в надрах планети. 

Ці коливання призводять до розривів і зміщень пластів у глибинах земної кори і навіть у верхній частині мантії. Місце розривів і зміщень у земній корі, яке може виникнути на різній глибині, називають гіпоцентром (вогнищем землетрусу). Ділянку на поверхні Землі, розташовану над гіпоцентром, називають епіцентром землетрусу.

ЯК ВИМІРЮЮТЬСЯ ЗЕМЛЕТРУСИ

Землетруси вимірюються за допомогою сейсмографів, які відстежують сейсмічні хвилі, що проходять через Землю після землетрусу.

В основному вчені використовують дві шкали для вимірювання землетрусів.

  • Шкала Ріхтера – 10-ступенева шкала оцінки величини землетрусів. Ступінь 1 означає сейсмічне дрижання, що помітно тільки чутливим сейсмографам, а значення 8 і більше відповідає потужним струсам, здатним викликати величезні руйнування. Достатньо сильними є події порядку понад 4,5 – їх можна було зареєструвати сейсмографами будь-де у світі. Якщо брати за приклад ту ж Туреччину, то вночі там відбувся землетрус магнітудою 7,8, а вдень сталися землетруси магнітудою 7,5, 5,8, 5,7 та 5,0, відповідно.
  • Шкала інтенсивності землетрусів Меркаллі використовується для вимірювання інтенсивності землетрусів за зовнішніми ознаками, на основі даних про руйнування. Вона складається з 12 поділок і застосовується, наприклад, за відсутності відповідних приладів. Землетрус у I бал за шкалою Меркаллі не відчувається людьми. При землетрусі XII балів спостерігається повне руйнування, порушення лінії горизонту. 

Джерело: CNN

Ученими використовуються для вимірювання землетрусів наразі обидві шкали. А от в США частіше використовується шкала Меркаллі. Загалом ця шкала більш актуальна в тому випадку, коли відсутні прямі дані про силу підземних поштовхів (наприклад, коли відсутнє відповідне обладнання).

ЦІКАВИЙ ФАКТ

Найбільший зареєстрований землетрус – це Великий чилійський землетрус. Він відбувся 22 травня 1960 року і мав порядкову величину 9,5 за шкалою Ріхтера. Тоді кількість жертв склала близько шести тисяч осіб, більшість людей загинула від цунамі.

Читайте також:
Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на ППО та боєприпаси для України Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на ППО та боєприпаси для України
Серйозний розкол, який гальмує голосування і викликає кадрові проблеми. Богдан Яременко про кризу Республіканської партії в США Серйозний розкол, який гальмує голосування і викликає кадрові проблеми. Богдан Яременко про кризу Республіканської партії в США
Україна розслідує майже 4 тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, - Лубінець Україна розслідує майже 4 тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, - Лубінець
ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії