USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55
Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Українські воїни просунулися в Курській області РФ, – ISW

Однак загарбники також просуваються на сході України
ЗСУ війна
Фото ілюстративне
Джерело: Генштаб ЗСУ

Збройні сили України нещодавно просунулися в Курській області РФ. Однак путінські війська також просуваються, зокрема поблизу Кремінної, Сіверська, Торецька, Покровська і поблизу Донецька, повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Експерти посилаються на геолокаційні кадри, опубліковані 9 вересня, на яких помітно, що українські захисники просунулися в східну частину Комарівки (на південний захід від Коренево) Курської області. А також на південний схід від населеного пункту Ветрено (на схід від Коренево), ймовірно, вздовж вузького виступу між контрольованими Росією районами.

"Ще одні кадри засвідчують, як ЗСУ діють у східній частині Руського Поріччя (на північний схід від Суджі). Це може підтверджувати, що українські сили продовжують діяти в населеному пункті. Крім того, в Курську область могли перекинути підрозділи 61-ї бригади морської піхоти РФ, які діяли в Херсонській області наприкінці серпня", – йдеться у звіті ISW.

Втім, загарбники продовжили наступальні операції на півночі Харківської області, але підтвердженого просування не було. Речник Нацгвардії України Руслан Музичук зауважує, що вороги атакують на Харківському напрямку переважно легкою технікою, приміром, мотоциклами та всюдиходами (квадроциклами).

До того ж війська РФ нещодавно незначно просунулися на північний захід від Кремінної на Луганщині та вздовж бурелому на південний схід від Макіївки, що на Донеччині.

Продовжували наступати загарбники й в районі Петропавлівки, біля Глушківки, Лозової, Стельмахівки, Черещини, Дружелюбівки, Твердохлібового, Новосадового, Невського, поблизу Торського та біля Діброви.

"Окупанти зосереджують свої наступальні зусилля поблизу Макіївки. І замінили свій деградований полк РФ, що діяв у цьому районі", – цитують аналітики заступника командира бригади ЗСУ.

Не полишають російські окупанти й Сіверська, де також зафіксували просування на північний схід від міста. Просуваються загарбники й в полях на північний захід від Білогорівки. Атакують поблизу Верхньокам'янського, біля Спірного, Івано-Дар'ївки та біля Званівки 9 і 10 вересня.

Наступають вороги й у районі Часового Яру, але, зазначають в Інституті вивчення війни, підтверджених змін лінії фронту не було.

Незначно просунулися путінські війська також у східній частині Торецька, на південний схід від Покровська та на захід від Донецька.

"Геолокаційні кадри від 10 вересня показують, що війська РФ просунулися в західну частину Красногорівки. А це може свідчити про окупацію населеного пункту. Ще росіяни просунулися в центральній та північно-західній частині Водяного (на північний схід від Вугледара) і, ймовірно, захопили поселення", – зауважують експерти.

Разом з тим цитують речника Таврійського угруповання військ ЗСУ капітана Дмитра Лиховія, який стверджує, що вороги останнім часом значно активізували авіаудари по прифронтових районах на півдні України.

Новини за темою: Україна досягла чимало в Курській операції, – Столтенберг

Що кажуть у Генштабі ЗСУ?

Тим часом у Генеральному штабі ЗСУ повідомляють, що протягом минулої доби зафіксували 131 бойове зіткнення.

А за вчорашній день загарбник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах один ракетний удар, застосувавши дві ракети, 66 авіаційних ударів (задіяв зокрема 94 КАБів), здійснив 4761 обстріл, 180 з них – із реактивних систем залпового вогню.

Наприклад, на Покровському напрямку наші захисники відбивали 32 атаки. Свої зусилля ворог зосередив у районах Новоолександрівки, Воздвиженки, Свиридонівки, Гродівки, Іванівки, Новогродівки, Михайлівки та Маринівки.

Слід додати, що ЗСУ відновили позиції поблизу Сіверська, що на Донеччині. Проте війська РФ просуваються вздовж лінії Куп'янськ – Сватове та біля Покровська.

Читайте також:
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції
Зараз немає такої ділянки фронту, де не висів би дрон: Військовий розповів, як БпЛА змінюють хід війни Зараз немає такої ділянки фронту, де не висів би дрон: Військовий розповів, як БпЛА змінюють хід війни
На фронті у Харківській області російські військові скаржаться на масові отруєння На фронті у Харківській області російські військові скаржаться на масові отруєння
СБУ затримала зрадника, який за 1 млн рублів здавав росіянам позиції ЗСУ під Покровськом СБУ затримала зрадника, який за 1 млн рублів здавав росіянам позиції ЗСУ під Покровськом