USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Українські морпіхи просунулися на т.о. березі Дніпра, – ISW

Станом на 18 жовтня росіяни контролюють південну частину Піщанівки на Херсонщині
ЗСУ
Ілюстративне фото
Джерело: Генштаб ЗСУ

Підрозділи двох бригад морської піхоти України, ймовірно, 17–18 жовтня перетнули річку Дніпро та висадилися на Лівий берег Херсонської області. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики кажуть, що на геолокованих кадрах від 18 жовтня видно, що Збройні сили України просунулися на північ від Піщанівки (14 км на схід від Херсону та 3 км від річки Дніпро, – ред.) та до Пойми (11 км на схід від Херсону та 4 км від річки Дніпро, – ред.).

"Російська сторона стурбована триваючою українською активністю на східному березі Херсонщини. Цю активність розглядають як частину потенційної масштабнішої української операції", – зазначають експерти.

Водночас російські джерела стверджують, що дві українські "штурмові групи" висадилися на східному березі Дніпра та прорвали російську оборону, тимчасово зайнявши всю Пойму та позиції на північній околиці Піщанівки. А станом на 18 жовтня окупанти контролюють тільки південну частину Піщанівки.

Новини за темою: Рашисти вивезли з Херсонщини ще 185 українських дітей

Натомість експерти Інституту вважають, що занепокоєння військового керівництва росіян зумовлене спроможністю військ відбити потенційну наступальну операцію ЗСУ через Дніпро. Це пов'язано зі станом російського угруповання військ на Лівому березі.

"Командування Російської Федерації останніми місяцями залучило відносно більшу кількість елітних підрозділів з Херсонського напряму для підтримки оборонних операцій у Запорізькій області", – коментують аналітики ISW.

Інфографіка від ISW
Джерело: Institute for the Study of War (ISW)

Раніше

Під час українського контрнаступу російські війська почали застосовувати тактику, відому як "еластична оборона". Тепер вони відступають і б’ють у відповідь. Окупанти роблять це, щоб не дати Україні утримувати села та інші позиції як плацдарм для майбутніх атак. Про це пише The New York Times із посиланням на дані військових аналітиків.

Як зазначають експерти з питань безпеки, замість того, щоб утримувати лінію окопів за будь-яку ціну перед обличчям українського наступу, російське командування застосувало давню військову тактику, відому як "еластична оборона".

Новини за темою: Херсон в окупації і після неї. Як поліцейський Влад Пастухов підняв антиросійську хвилю на Херсонщині
Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням