USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Росія змінила тактику на полі бою: Війська РФ відступають і завдають удару у відповідь, – ЗМІ

Мета таких дій – не дати українським військам закріпити позиції та використати їх як базу для подальшого просування
ЗСУ ВМС воїни військовослужбовці армія_4

Ілюстративне фото

Джерело: ВМС України

Під час українського контрнаступу російські війська почали застосовувати тактику, відому як "еластична оборона". Тепер вони відступають і б’ють у відповідь. Окупанти роблять це, щоб не дати Україні утримувати села та інші позиції як плацдарм для майбутніх атак. Про це пише The New York Times із посиланням на дані військових аналітиків.

Як зазначають експерти з питань безпеки, замість того, щоб утримувати лінію окопів за будь-яку ціну перед обличчям українського наступу, російське командування застосувало давню військову тактику, відому як "еластична оборона".

"Щоб реалізувати тактику, російські війська відступають на другу лінію позицій, заохочуючи українські війська до наступу, а потім завдають удару у відповідь, коли протиборчі сили вразливі, або під час руху по відкритій місцевості, або коли вони прибувають на нещодавно покинуті російські позиції", – пояснюють у виданні.

Зазначається, що мета таких дій – не дати українським військам фактично закріпити позиції та використати їх як базу для подальшого просування. Схожа ситуація сталася з населеним пунктом Роботино, що в Запорізькій області.

Автори додають, що, на думку українських посадовців і військових експертів, така тактика є лише одним із кількох факторів, які перешкоджають більш швидкому прогресу. Вони посилаються на використання Москвою щільних мінних полів, мереж траншей і танкових загороджень, а також на небажання союзників країни по НАТО постачати передові винищувачі та зброю більшого радіусу дії на початку війни.

Що відомо про тактику "еластичної оборони"?

"Еластична оборона" – це не нова стратегія. Радянський Союз застосовував її в 1943 році під час Курської битви, зазначають в The New York Times.

"Історично вона використовувалася дуже плідно, але для досягнення успіху потрібно хороше керівництво і добре навчені сили, а також завдання вирішальних контрударів", – сказав старший науковий співробітник з досліджень наземних воєн в Міжнародному інституті стратегічних досліджень Бен Баррі.

Яка ситуація на фронті?

У ранковому зведенні 4 жовтня Генеральний штаб ЗСУ повідомив про продовження наступальної операції на Мелітопольському та наступальних дій на Бахмутському напрямку.

"Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, мають частковий успіх в районах західніше Роботиного Запорізької області, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, мають частковий успіх в районах Кліщіївки та Андріївки, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, продовжують закріплятися на зайнятих рубежах та виснажують ворога", – додали в Генштабі.

Також зазначалося, що в зоні відповідальності ОСУВ "Одеса" на Херсонському напрямку Сили оборони продовжують вести контрбатарейну боротьбу, знищують склади та успішно уражають тили противника.

Новини за темою: На Бахмутському напрямку ворог втратив найкращі бригади, – Сирський

Раніше ми писали, що, за словами командувача оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександра Тарнавського, зима не сповільнить контрнаступ України.

Генерал наголосив, що великий прорив України ще попереду і що для успіху контрнаступу українським військам потрібно принаймні дійти до міста Токмак. 

"Погода може бути серйозною перешкодою під час просування, але враховуючи те, як ми рухаємося вперед, здебільшого без транспортних засобів, я не думаю, що погода сильно вплине на контрнаступ. Я думаю, що це станеться після Токмака. Зараз вони покладаються на глибину своєї лінії оборони там", – сказав він.

Крім того, генерал додав, що існує комбінація невеликих шкідливих груп оборони противника, які наразі розташовані дуже точно та компетентно. Але дії наших бійців змушують їх повільно відступати, коли вони стикаються з нашими штурмовими загонами.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням