USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Кожен із понад 600 опитаних полонених зазнавав тортур у Росії, – ООН

Зокрема окупанти, за словами полонених, били їх і били струмом
полон
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Моніторингова місія Організації Об'єднаних Націй з прав людини опитала українських полонених після їхнього приїзду на батьківщину. Усі опитані заявили, що зазнавали тортур і жорстокого поводження з боку окупантів. Про це йдеться в матеріалі представництва ООН в Україні.

Повідомляється, що з лютого 2022 року було опитано понад 600 звільнених з ув'язнення українських цивільних осіб і військовополонених, включно з військовополоненими, які були звільнені з російського полону під час обміну 31 травня.

Як і в попередніх висновках, кожен опитаний під час цього нещодавнього обміну розповів про тортури – від жорстокого побиття і тривалого перебування в стресових положеннях тіла до ударів електричним струмом по статевих органах і цькування собаками. Також тортури застосовувалися до цілих груп полонених, повідомляють в Організації Об'єднаних Націй.

"Наприклад, під час так званого "приймання" в установу, розташовану на території Російської Федерації, військовополонені мали проходити між рядами охоронців, які били їх поліцейськими кийками або електрошокерами. Виснажливі фізичні вправи і приниження, наприклад примус військовополонених вивчати і співати російські патріотичні пісні, також були частиною щоденного розкладу", - йдеться в повідомленні.

Новини за темою: Росія утримує у полоні понад 10 тис. цивільних, а від тортур постраждали 5,6 тис. українців, – генпрокурор

За словами полонених, вони відчували постійний голод у полоні та були позбавлені належної медичної допомоги протягом тривалого періоду.

"У поєднанні з поганими гігієнічними умовами це часто призводило до значної втрати маси тіла полонених і шкірних захворювань; деякі військовополонені втратили кілька зубів. Ці свідчення узгоджувалися з власними спостереженнями ММПЛУ – фізичний стан опитаних відповідав їхнім показанням", – додали в моніторинговій місії.

Раніше генпрокурор Андрій Костін повідомляв, що фізичним і моральним тортурам піддаються 90% військовополонених.  

Варто зазначити, що окупанти не тільки катують українців, а також застосовують страти військових, які здаються в полон. Так, від початку повномасштабного вторгнення окупанти стратили щонайменше 61 українського військовополоненого.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом